keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kaivostoiminnan uhkakuva




Kullanpunnitusta Klondykessä


Valkeakoski 7.11.2012

Pienestä lirinästä on kehkeytynyt suuri saastevirta jolle ei tunnu loppua löytyvän. Talvivaaran kaivostoiminta alkaa olla jo valtakunnallinen murheenkryyni. Sottaava lorotus jatkuu ja vuotopaikka on edelleen hakusessa. 

Jos olisi eka vuoto, mutta kun ei. Nyt jo paikalta mittaillaan uraanipitoisuuksia kaiken muun sotkun lisäksi. STUK:n tiedotteen mukaan, Talvivaaran ympäristöön purkautuvassa vedessä uraanipitoisuudet ovat sen verran korkeita että niitä on seurattava. 

Säteilytyrvakeskus (STUK) ilmoittaakin tehostavansa paikalla radioaktiivisuuden valvontaa.


Asia on Valkeakoskenkin osalta kiintoisa. Omalle paikkakunnalle ollaan luomassa kaivostoimintaa. Kultaa, kultaa oli teemana aikoinaan Klondykessäkin, silloin suuren kultaryntäyksen aikaan. 

Täällä, omalla paikkakunnalla se tullee aiheuttamaan melkoisen kuorma-autorallin. Sen lisäksi että kaivostoiminta saattaa aiheuttaa muitakin ympäristöongelmia kotinurkillakin. 

On siis syytä keskustella asiat auki. Onko se (kaivos) syntyessään  kunnalle rahasampo vai Kankkulan kaivo. Mitkä ovat mahdolliset ympäristöhaitat ja miten ne hoidetaan. Tuoko kaivos kylään työtä ja lisää vaurautta. 

Toivoa aina sopii yhteiseen laariin satavasta mammonasta. Niin- tai pelätä sitten ulkomaille virtaavista rahavirroista. Jos kaikki menee pieleen, ei paikkakunnalle jää kuin huolet ja murheet. Toivotaan ettei huono vaihtoehto toteudu. 

Kovasti oli ympäripyöreitä kannanottoja ministeri Ville Niinistölläkin. Huolestua pitäisi, sillä Talvivaara on jo tapeetilla EU - komissiossakin. 

Helsingin herroilla on nyt näytön paikka asioitten hoidossa. Siellä ne pitäisi jengata paikoilleen ilman että maakunnista lähtee "karvahattulähetystöjä" neuvoja jakelemaan.

3 kommenttia:

hikkaj kirjoitti...

WS

ahkerana vironkävijänä olet varmaan kiinnostunut toisenlaisestakin talvivaarasta. kopasepas:
http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/28768/talvivaara-tallinnassa

Veikko Järvinen kirjoitti...

Hikkaj

Tutkittu on Tallinnan zoo ja asukit.

Uusi kohdekin olisi tutustumisen arvoinen.Lennusadam, jossa merimuseo.

Lähellä on myöskin Patarein synkkä vankila. Sisätiloihin pääsee nykyisin ilmeisesti ilman tuomarin nuijankopautusta.

hikkaj kirjoitti...

WS

vihjeistä kiitän ja enemmänkin vastaan otan.
Turhan kauana meni ennen kuin Kadriorgaankin tajusimme kuljeskella.