lauantai 6. joulukuuta 2008

Itsenäisyyspäivänä .


Panssariesteitä Kuhmon suunnalla (VJ 2008)

Itsenäisyyspäivään kuuluu lippu, kynttilät ja haudallakäynti. Se mitä kukin sisällään tuntee on sitten jo yksityisyyden suojaamaa. Puheet ovat televisiosta ja radiostakin kuultuna sisällöltään pysyneet samankaltaisena. Ehkä EU ja siihen liittyminen toi hiukan lisävivahdetta kokonaisilmeeseen.

Sotaveteraanien harveneva joukko on loppuun asti kunniapaikalla. Niin se pitää olla rauhan aikanakin. Ainakin silloin. Sotilas ottaa reppunsa ja menee kun käsketään. Sotaan johtava tie on epäonnistuneen politiikan tulos. Sotasyyllisten etsiminen ja tuomitseminen lankeaa yleensä voittajille. Siitäkin on nykypäivänä esimerkkejä.

Entäpä jos voittanut osapuoli on syyllinen sodan alkamiseen. Kuka heidät tuomitsee ? Yleinen mielipide vai mikä ? Sodan syttyessä katoaa aina ensimmäisenä totuus. Sensuuri toimii ja arkistot ovat lukkojen takana, pitkäänkin. Saattavat sukupolvet vaihtua ja näkökannat muuttua.

Historioitsijat ovat viisaita miehiä, sivistyneitä ja alansa hyvin taitavia. Heidänkin tutkimuksensa saavat eri värityksiä ja painotuksia. Hekin ovat usein kiivaasti eri mieltä asioiden kulusta,syistä ja seurauksista. Dokumenttien painotus ja painoarvo on erilainen. No, löytyykö se totuus ?

Rauha on ensiarvoisen tärkeä asia.Sitä pitää arvostaa aina.Sen arvon moni huomaa vasta silloin kun se on mennyt.Maailma on tänäänkin monen tulehduspisteen kirjoma.Terrorismi ja väkivallanteot ovat jokapäiväisiä uutisia.Se ei saa turruttaa ihmistä.Myös rauhaan pitää olla valmis panostamaan niin yksilönä kuin kansakuntanakin.Keskustelu turvatakuista käy juuri nyt kiivaana. Paras turvatakuu on jokainen ihminen itse ja hänen aktiivinen toimintansa rauhan puolesta.

Ylläoleva on tekstiäni kymmenen vuoden takaa. Nyt sitä voi katsella hiukan toisella tapaa. Vai voiko. Tuon jälkeen on USA lähtenyt Irakiin ja on siellä edelleenkin. Oli hiljattain Georgian kriisi ja Kosovo. Pronssisoturi mellakat naapurissa ym. ym.

Itsenäisen valtion päätehtävä on pitää kansakunta elinvoimaisena ja pyrkiä että se saa rauhassa rakentaa omaa elämäänsä turvassa yhdessä muiden valtioiden kanssa. Turvata lasten ja heidän lastensa elämä, antautumatta uhitteluun ja mahtipontisuuteen. Samaa sitä toivovat pääosin muidenkin maiden asukkaat. Leipää,lämpöä ja turvallisuutta. Niin uskon.

Hyvää Itsenäisyyspäivää.




Ei kommentteja: