torstai 4. joulukuuta 2008

Räntää

Maisema on alakuloinen, räntäsateessa ihmiset jonottavat ulkona pankkiautomaatilla. Veronpalautukset ovat maksussa. Sisällä pankkineidit odottavat parfyymille tuoksuen jotain uljasta,salkkua kantavaa urhoa, joka toisi "voimapaperia" pohjattomiin holveihin. Sinne kyllä mahtuu.

Karvalakkikansa vierastaa noita jyhkeitä saleja, messinkilamppujen hohdetta ja arvokasta ilmapiiriä joka puunatuissa saleissa vallitsee. Ei, ei sinne. Mielummin tuulipuvussa jonottamaan ulkopuolelle. Eipä tule kuraa arvokkaiden salien lattioille, eikä hiekanmurujakaan.

Lehdessä on kuva seurakunnan varatttomien ruokailusta. Alakuloista on sielläkin tunnelma, päivän ateria kuitenkin turvaa moottorin toiminnan taas huomiseen.Sekin kuulemma nousee yhteen euroon. Kolikoillakin on oma voimansa.

Kulkurin kuusen lähellä Koitonaukiolla miesporukat keskustelevat hiljaa lopputileistä ja tuttuja nimiä vilahtelee ohikulkijan korviin. Joulu tulossa ja on aika valmistautua ja rauhoittua juhlan odotukseen.

Onko ensi vuosi parempi ? Onko valoa näkyvissä ? Ministeri "silmäripsi" tuo vihreä valopilkkukin toteaa viisaasti: "Työttömyys todennäköisesti nousee kun irtisanomiset lisääntyvät." Kansa kiittää ja kumartaa noista ikimuistoisista sanoista.

Joku lopputilin saanut oli pienessä sivutuulessa,laitamyötäisessä kiivennyt aukion kivipyramiidin päälle kynttilä kädessä.Mukana oli myös ollut 35-vuotisviiri. Hetken oli viihtynyt ja tullut pois. Performanssi oli ohi.

Sisällä Koskikarassa on huomattavasti lämpimämpi tunnelma. Tuikut palavat lasikipoissa kahvilan pöydissä. Kaupassa on kahvitarjous 1.99 paketti, vain kaksi pakettia asiakas.Sama mies näyttää olevan kassalla jo kolmatta kertaa.

Harmaapää ukot kinastelevat naureskellen sitä kenen vuoro on viedä veikkauskupongit. Muikein on ilme miehellä jolla on hyppysissään 120 € voittolappu raveista. Selviämistaistelu on ikäihmisillä kääntynyt voitoksi. Riemuita voi pienistäkin asioista.

Huonomminkin voisi asiat olla, toki paljon paremminkin. Eiköhän tämä kansa tästäkin selviä, räntäsateestakin huolimatta.

Ehkä ensi vuosi on parempi, tai sitten seuraava...

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm..Varattomien ruokailusta aletaan periä 1 euron maksu. Taitaa olla monelle yhtä suuri isku vasten kasvoja kuin tehtaan jakamat lopputilit....

Veikko Järvinen kirjoitti...

Varattomien ruokailu on jo arkipäivää monessa kaupungissa.

1 euro lienee maksuna symboolinen, voihan ruokailija sanoa sitten että eihän se ilmaista ole.

Toki se kallista on jos tasku on tosissaan aivan tyhjä.

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Jokohan pankkisalin oven aukaisu on maksullista? En oo aikoihin käynyt.

Tuskinpa ne ruokajonosta käännyttävät, jos ei ole euroa, mutta on kova nälkä. Pirullista vain on joutua perustelemaan.

Itselleni oli lapsuudessa nälkä tuttu köyhyyden takia. Ilmeisesti elimistö kehittyi silloin sellaiseksi, että nyt lihon tavattoman herkästi.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla vaan että joillakin jää sekin ruoka syömättä ja eurot säästetään pitkäripaisen "soppaan"
ja ollaan entistä huonommassa kunnossa.

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Ihminen voi olla syömättä pari viikkoa ja kai pitempäänkin. Juomatta hän voi olla vain pari päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Nestehukkahan se vallan pirullista onkin,varsinkin kun suomalaiset ovat saunakansaa.

Anonyymi kirjoitti...

Räntäsateesta huolimatta toi sun juttushan on lopulta aika positiivinen.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Sinä sen sanoit.

Ihmisillä täytyy näkyä valoa ikkunan takana. Positiivistahan se täytyy olla, eikö vain ?