perjantai 7. marraskuuta 2008

YT-neuvottelut


Tervasaaren paperitehtaan yt-neuvottelut loppuivat jokin aika sitten. Eilen tiedotettiin että päätös sellutehtaan sulkemisesta pitää, sellupuoli ajetaan alas vuodenvaihteeseen mennessä.

Tulos neuvotteluista oli ennalta arvattavissa. Epätoivoiselta tuntui työntekijäpuolen veto mahdollisuuteen, jossa Suomi ja Venäjä olisivat neuvotelleet yhden paperitehtaan puutullien poistamisesta.

Toki yritettävä on, mutta ehdotus ei kummunnut kyllä liiasta realismista. Yt- neuvottelut kai ovat jonkinasteista silmänlumetta. Sellainen kuva niistä nyt kaikkiaan on muodostunut.

Mikään yritys ei ilmoita tehtaan lopettamisesta ja sitten ikäänkuin "aprillia" vedettäisiin takaisin. Ei siinä ainakaan yrityksen johto olisi kovin vakuuttavissa käsissä.

Tehdas siis irtisanoo 166 henkilöä, luvussa ei ole mukana määräaikaiset. Heidän toimintansa on jo ennalta rajattu määräaikaiseksi.

Synkältä tuo tilanne vaikuttaa. Varsinkin kun muistaa sen innon jolla väki oli ottamassa vastaan reilu vuosi sitten uutta valkaisulinjaa. Sen laitoksen toiminta miljoonainvestoinnista huolimatta oli lyhyt kuin kananlento.

Päätös osaston johdonkin mukaan lopettamisesta tuli kuin kulman takaa. Tyrmistys joka portaassa oli melkoinen.

Melko ankara urakka on kunnalla sopeuttaa kasvusuunnitelmiaan nykypäivän arkeen. Mistä saada yritystoimintaa joka vetäisi sisäänsä ulos joutuvia Tervasaaren työntekijöitä.

Haaste on melkoinen. Puheet on puheita, sanoi Laihon Torstikin aikoinaan. Nyt kuntalaiset ovat odottamassa jo tekojakin.

Ei kommentteja: