keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Amerikan toivo



Rapakon takana on vaalit pidetty. Tulos on selvillä ja USA tulee saamaan ruoriinsa ensimmäisen mustaihoisen presidentin. Bush jättää jälkeensä talousvaikeuksissa vaikertavan ja Irakin sodan rasittaman valtakunnan.

Ainakin valinta antoi uskoa siihen että kaikki on mahdollista. Ei ole Ku Klux Klan enään voimissaan ja kansalaisten tasavertaisuus ei siltä osin ole ihonväristä kiinni.Uusi toivo herää kansalaisissa. Tie kohden parempaa, ilman sotimista ympäri maailmaa.

Haaste on kova. Terveydenhoito ja sosiaaliturva vaatii korjaamista.Rahaa on sitten sijoitettava kansakunnan vähäosaisten tarpeisiinkin. Ilman vakuutusturvaa ja luottokortteja täytyy ihmisillä olla elinmahdollisuudet.

Kuinka sitten noin kaukaiset vaalit voivat kiinnostaa Suomessa. Kyllä ne selvästi kiinnostivat.Paikallinen "Costa Rica" - kahvikerhokin näytti syövän tänään hyvällä halulla mansikkaleivoksia kahvin seurana.

Puhevälit on nyt paremmin kunnostettavissa niin Venäjään kuin moneen muuhunkin maahan. Onko maailmanpoliisin rooli sitten edelleen USA:n ohjelmassa, vai antaako se hiukan enemmän pelivaraa muille, esimerkiksi YK:lle.

Irak, jonne USA meni hiukan ohi YK:n viemään demokratiaa ja länsimaista kulttuuria. Toteen jäi näyttämättä joukkotuhoaseet, joitten olemassaoloa niin kovasti vakuutettiin. Mitään ei löytynyt ja tiedustelupalvelu sai kyseenalaista mainosta.

Hussein pääsi köydenjatkoksi, sitä ei varmaankaan USA: ssa kovin moni surrut. Omia kaatuneita kun riitti sitten vuosien mittaan riittävästi surtavaksi. Onko nyt sitten tullut tilaisuus vetää joukot pois ja antaa Irakin pärjätä omillaan.

Tilaisuus saattaa olla nyt, tosin se ei ole mahdollista suorittaa yhdellä rysäyksellä. Sodan lopettaminen on usein vaikeampaa kuin sen aloittaminen.

Ei kommentteja: