keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Talousmyllerrys


Lehdet puhisee ja television uutiset säestää taloustilanteen mullistuksista maailmalla. Islanti rypee ja kylpee pohjamutia myöten. Raha pyörittää ja huojuttaa pientä saarivaltiota. Spekulantit puhuvat viisaita ja kansa on ihmeissään.

Raha on kumma kapistus, sillä saa palveluita ja tuotteita. Kun kassassa paistaa pohja, kaikki jähmettyy.

Asuntovelallisia ei varmaan naurata lainakorkojen kasvu ja toisaalta asuntojen myyntihinnan alastulo. Sama on arvopapereilla, pörssi sukeltaa ja kurssit painuvat vahvaan laskuun.

EU teki yhteispäätöksen talletussuojan korottamisesta 50 000 € määräiseksi. Onhan sillä tietenkin tyynnyttävä vaikutus. Kaikki pankit sitten suomessakin ovat samalla viivalla. Ei kai niissä paljoa eroa ollut aiemminkaan.

Tavallisen katutason tallaajan ei sitten kannata panikoitua sen vuoksi, valtio tulee kaikille takuumieheksi. No,- valtiohan olemme me, ja jos oikein huonosti käy, kaikkien niskassa se tuntuu.

Nuorten asuntovelallisten kannattaa nyt olla tarkkana, eikä se ole kiellettyä muulloinkaan. Holtiton meno on taas kerran tulosssa tiensä päähän.

Jotain mätää täytyy systeemissä olla jos pienessä kaasussa saa puhelimella otettua lainaa melkoisia summia, hirveillä koroilla. Joku mättää silloin pahasti.

Islannissa on rakennusten nostokurjet jähmettyneet liikkumattomiksi.

Niin, jossain uhotaan meilläkin hirvittävilla rakennussuunnitelmilla, uusia kauppakeskuksia pitäisi pystyyn pykätä. Toisaalta työttömyys kasvaa, ainakin tlastollisesti, uusiin mittasuhteisiin.

Olisikohan aikalisän paikka koskilaisillakin ?

Ei kommentteja: