perjantai 4. huhtikuuta 2008

Naakka Nikolai

Nyt kun on aikaa, sekä siirrytty kesäaikaan, voi vaikka katsella luontoa uudesta näkökulmasta.

Eilen otin mukaan pakkasesta pari sämpylää taskuun, ajattelin helpottaa joutsenen kurnivaa kupua. Ei näkynyt ukkoa, liekö yöjalassa naapurijärvellä.

Rantakivetykselle muutaman metrin päähän lensi kuitenkin naakka. Katseli toisella silmällä ja odotteli kai lähempääkin kontaktia. Kiersi ja kaarteli. Olikohan sekin muonanhaussa. Sille voi antaa hyvin nimeksi vaikka Nikolai.

Kymmenkunta vuotta sitten ei naakkoja juurikaan näkynyt. Nyt niitä on varsin hyvin. Kanta kai sitten vaihtelee ajoittain runsaastikkin.

Naakka on antanut nimen jopa Valkeakoskilaiselle kaupunginosalle. Olisiko silloin ollut hyvä naakkavuosi vai mistä nimi johtuu.

Varsinaisen naakkapopulaation näin jokunen vuosi sitten Kuresaaressa Saarenmaalla. Piispanlinnan ympäristössä lensi valtava naakkaparvi.Useita satoja, ellei tuhat yksilöä, lensi puiston ympäristössä olevien puiden oksille.

Lintuhan liikkuu vanhojen rakennusten läheisyydessä. Valkeakoskellakin Myllysaaren museon alue on aikoinaan ollut niiden suosiossa. Wiki kertoo naakan olevan älykkään ja sosiaalisen linnun.

Linnun tunnistaa myös melko helposti niskassa olevasta harmaasta "huivista"

Ei kommentteja: