perjantai 11. huhtikuuta 2008

Mulaamista

Kevät on kiivasta aikaa luonnoneläimille. Kun kiertelee kaupungin rantoja sen selvästi havaitsee lintujenkin kohdalla. Kevätpuuhat on selvästi menossa.

Sointulan rannassakin vesi pärskyi kun linnut selvittelivät reviirirajojaan. Muuttavia joutsenia lensi pariinkiin otteeseen ylitse. Niitä näkyi pari päivää sitten peltojen keskellä olevissa lammikoissa moottoritien varressa.

"Pullasorsan" saa hyvin tulemaan lähelle kuvattavaksi. Aremmat ja tiukimmin vielä luonnonvaraiset lajit ja yksilöt pysyttelevät etäämällä omissa oloissaan.

Hanhet, valkoisine poskilaikkuineen kiertelivät myös rantoja, eivät kuitenkaan menneet sorsien kanssa aivan lähekkäin. Kauempana telkkä jahtasi lajitoveriaan veden pärskyessä kimmeltäen satunnaisessa auringonvalossa.

Verkkosaaren rantatöyräällä pesi joutsen muutama vuosi sitten. Sen pesinnän kävi kuitenkin huonosti. Vedenpinta nousi rajusti, ja pesäpaikka munineen jäi veden alle.

Kun tuo melontaharrastus on lisääntynyt ja aamuinen meloja ei aiheuta luonnossakaan pärisevää saastetta, voi vain kuvitella mitenkä hyvät havaintopaikat noista kanooteista on aamuiseen luontoon.

Samat havainnot pystyy tietenkin tekemään soutuveneestä, kunhan vedet menettävät lopulta jääpeitteensä.

Ei kommentteja: