torstai 6. maaliskuuta 2008

Linnoitus

Apian hirsilinna.

Se mikä Savonlinnaan rakennettiin satoja vuosia sitten jykevästä kivestä, On Valkeakoskella korvattu muutama vuosi sitten hirrestä rakentamalla. Savonlinnan jyhkeä kivilinna oli puolustustarkoituksiin rakennettu, meidän oma versio on alusta asti rakennettu lasten leikkipaikaksi.

Apianniemeen rakennettu seikkailupuisto oli leikkimielisten vedonlyöntien kohde. Vetoa lyötiin siitä kauanko se on pystyssä palamatta. Pystyssä se on edelleen ja voi suhteellisen hyvin. Talvista aluettakin valvotaan kameravalvonnan avulla ja tiettävästi on rakennuksen hirretkin käsitelty tulta karttavaksi.

Tulipalo vei aikoinaan Apianvirran toisella puolella olevan uimalan hyppytornin. Samoin puhetta on riittänyt taannoisesta Vallon koulun palosta. Hyppytornin poltto oli sabotaasia, koulu taas paloi kunnan päättäjien luvalla. Tehtävän suoritti palokunnan "sytytysosasto" ja siihen lienee liittyny opetuksellistakin elementtiä. Sopii hyvin koulun polton perusteeksi. Perusteitahan oli tietenkin muitakin.

Tuo linnoitusalue, perinteisestä alkumutinasta huolimatta, on saanut oman paikkansa Valkeakosken maisemassa. Vieressä on hienohiekkainen uimaranta uusittuine huoltotiloineen. Urheilukenttä katettuine katsomoineen. Lisänä on paviljonki ja esiintymislava. Vielä kun riittäisi kunnassa eri tahoilla energiaa erilaisien kesätapahtumien järjestämiseen tuolla alueella. Etäisyys keskusta on vain kilometri.

Ei kommentteja: