tiistai 4. maaliskuuta 2008

Kesän kaiho

Vesibalettia.


Juuri nyt kun ikkunan takana satelee lunta ja ilmat ovat pakastuneet. Luulisi ihmisen olevan tyytyväinen kun loskakelien jälkeen on kunnon talvi tulossa. Hihtäjät saavat vihdoinkin kunnollisen pohjan suksiensa alle. Pieni pakkanen punaa poskipäät ja ainakin viikko pitäisi olla talvi Pirkanmaallakin. Torstaiksi on luvattu myräkkää ja tuulista säätä. Yöpakkasiakin noin 10 asteen pintaan.

On kuitenkin hyvin mahdollista että tuo kunnon talvijakso jää lyhyehköksi. Parin kuukauden päästä ovat normaalisti innokkaimmat jo lykkimässä veneitään veteen. Vapun aikoihin alkaa yleensä Sointulan ukkojenkin "rantaparlamentti" toimia täysitehoisesti. Kalavaleet kasvavat ja ilmassa on venetervan tuoksu. Ne joilla puuvene on,sen saavat aikaan. Millekkäs se muovivene haisee, korkeintaan vahatulle.

Valon lisääntyminen saa luonnon heräämään ja vaikutusta sillä on myöskin moneen ihmiseen. Patterit saavat ikäänkuin uutta virtaa. Yhtyneiden Urisevien Ukkojen tekemät linnunpöntöt ovat olleet haluttua tavaraa. Niitä ihmiset ripustelevat nyt jo puihin odottamaan lintujen pesänrakennusvietin heräämistä eloon. Luonnolla on oma rytminsä, joskus se vaikuttaa menevän sekaisin.

Rantaparlamentti seuraa hyvin tarkkaan kunkin kalasaaliita. Innokkaimmat pitävät kirjaa jokaisesta saamastaan sintistä ja lahnanlapusta. Katiskat joutanevat heti veteen rantojen auetessa. Vesien auetessa alkaa saarimökkiläisillekin taas touhun aika. Veneellä viedään tarvikkeita ja monella kesä alkaa jäiden murjoman laiturin korjauksella. Ihannehan on se kun jäät sulavat paikalleen. Tuulen ja irtoavien jäälauttojen voima on uskomaton. Sisävesissä se ei ole niin merkittävä, mutta virtaavissa joissa on usein monta ongelmaa.

Kesän kaihon täyttymys on se, kun koivu saa lehden ja avoin järvenselkä kulkijansa. Ilma on täynnä lintujen laulua ja leppoisassa tuulessa on kesän tuoksu.

Ei kommentteja: