sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Dolphin


Menimme pojan kanssa taas aamusella pilkille. Ahvenia olisi tullut mukavaan tahtiin,mutta oli pirullisen kylmä tuuli. Yritettiin hakeutua saaren suojaan, mutta kylmä oli silti. Liekö vaatetus ollut jotenkin vajavainen. Kahvit ja leivät syötiin rannassa auton luona.

Päätettiin kiepata Viidennumeron sillan kautta katsomaan onko siellä pilkkimiehiä. Yksi uhkarohkea oli sillan pielessä. Sulan reunaan oli matkaa noin 20 metriä, reppunsa oli kai sitten merkiksi jättänyt sadan metrin päähän rannan tuntumaan. Toivotaan ettei tule uutta uutista paikallislehteen.

Ai niin toi otsake, ei taida olla sopiva kalastusjuttuun. Delfiini kun ei sitten kuitenkaan ole kala koska eläviä poikasia se synnyttää. Otsake siksi että kalasta tultua hain arkistosta sopivaa kuvaa asian piristeeksi.

Ensimmäisenä tuli kuitenkin rantaan ajautunut delfiini johonka 1992 törmäsin Kos-saarella rantoja kierrellessä. Eläin on upea ja ihmisystävällinen. Siksi sen kuolleena löytyminen on aina surullista.

Delfiini on kreikkalaisillekkin jotenkin pyhä eläin. Nuorena miehenä kävin katsomassa elokuvan - Poika delfiinin selässä - sen musiikki sitten jäi mieleen moniksi vuosiksi. Olisiko se syynä näin talvella vaivaavaan Kreikan kaipuuseen.

Noiden delfiinien kohtaloksi kai usein jää joutuminen johonkin verkkooon tai leikkisyydessään se joutuu laivanpotkurin silpomaksi. Kaksi sellaista tapausta olen nähnyt.Toinen oli Bulgarian Nessebarin satamassa ja tämä toinen Kos-saarella kreikassa.

Antiikin Kreikassa delfiini oli arvostettu eläin, sillä se liittyy oleellisesti Apollon myyttiin. Myytin mukaan Apollon ratsasti delfiinin selässsä Delfoihin, johon sittemmin perustettiin hänen pyhäkkönsä. Delfiini esiintyy myös useissa seinämaalauksissa ja astioihin kuvattuna.

Ne ovat myös eräitä luomakunnan älykkäimpiä eläimiä ja pystyvät itsenäisesti ratkomaan yksinkertaisia tehtäviä. Niitä onkin sitten ihminen omassa viisaudessaan valjastanut viihdetarjonnan palvelukseen. Hyppimään renkaiden läpi ja pallon pompotukseen.

Eiköhän se delfiininkin oikea elementti ole vapaana kulkeminen merissä ilman ihmisen ylenmääräistä ohjailua.

Ei kommentteja: