keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Avantouintia


Moninaiset ovat kuntalaisten tarpeet. Avantouinnillakin on oma vankkumaton kannattajakuntansa.Se ei liene kustannuksiltaankaan kovin suurta luokkaa kaupungin menoissa.Laiturinpätkä,portaat ja ilmastinlaite joka pitää avannon auki.Tietysti sitten pitää olla huoltotila ja sauna.

Harrastajat kehuvat sitä miten verenkierto paranee ja mieli pysyy virkeänä. Olo on autuas ja unenpäästä saa hyvin kiinni. Niin se varmaan on. Itsellä ei ole kokemusta muuta kuin pakon kautta.

Pari vuotta sitten jää petti ja taituroin itseni kuivalle maalle. Pakkasta pari astetta ja kiireesti kolmisensataa metriä metsikön läpi suoraan kuuman suihkun alle. Onneksi oli sormet vielä sen verran notkeat että sai avaimella ulko-oven auki. Ei tullut edes nuhaa. Terveellistä sen täytyy olla.

Suomalaisten alkuihmisten elinvoimaako se kuvaa että jäinen vesi vetää puoleensa. Jossainpäin järjestetään jopa avantouintikisoja, vieraita tulee ulkomaita myöten. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Yleisölle makkaraa ja kuumaa kahvia. Pipopäiset osallistujat vetelevät jäistä allasta päästä päähän. On siinä etelän vierailla kummeksumista.

Kyllähän suomalaiset ovat monella konstilla karaisseet itseään. Sauna ja pyöriminen Aatamin asussa lumihangessa, on tuttua vanhoista dokumenttifilmeistä. Avantouinnin harrastajilla on kuitenkin tapana mennä avantoon kylmiltään ja sitten vasta saunaan. Se lienee niinpäin kyllä kai turvallisempaakin.

Siinä on pumppu liian kovilla jos ensin otetaan kovat löylyt ja siitä sitten jäiseen veteen. Joku paikka voi leikata kinni. Oikein ja taiten laji on varmaan suhteellisen turvallinen, tuonee myös harrastajalleen jälkitilana autuaan, raukean olon.

Ei kommentteja: