keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Metsänhoitoa ja maisemointia.

Paljon on syntynyt keskustelua Kirjaslammen ja Valtikan seudun rantamaiseman esiin raivauksesta. Joku on syyttänyt ikimetsän kaadosta ja raiskauksesta. Kuinkahan asia on ? Koska kulkijan silmä on saanut katsella sitä puustoa jota on raivattu, en hyvällä edes pahansuopaisuuden nimissä kutsu tuota työtä raiskaukseksi.

Lähinnä se on ollut osittain rantaryteikön raivausta. Jokusia isoja kuusiakin on kaadettu. Siitä on selkeästi kannot näkyvissä. Se sijoittuu juuri lähelle Valtikasta Kirjaslammelle tulevan pienen puusillan lähelle. Onko se ollut ikimetsää ja mikä käsite  on ikimetsä kaikkiaan ? Sitä voi jokainen pohtia itse. 

Vanhoilla puilla on tapana ikääntyessään lahota sisältäpäin. Jos kaupunkialueella näitä lahovikaisia puita löytyy on ne suosittujen kulkureittien varrelta syytä poistaa. 

Erämaat ovat asia erikseen. Siellä ne voivat elää omaa elämäänsä ilman että ihminen puuttuu kehityksen kulkuun.

Luonto uudistuu kaiken aikaa ilman ihmisen suorittamia toimenpiteitäkin. Salama lyö ja tuli polttaa. Myrsky puhaltaa ja kaataa. Luonto muovaa itse maisemaa, joskus kovallakin kädellä.



 Kuva kertonee totuuden. Aika selkeästi on mielestäni kyse maisemoinnista ja alueen raivauksesta kyse.


Kirjaslampi ja Apianlahden ympäristö on Valkeakosken keskeistä ulkoilu ja virkistysaluetta. On hyvä että sitä pidetään kunnossa. Ehkä maisema ensi kesänä on sitten paremmin hahmotettavissa kun luonto viheriöi ja puissa on taas lehdet.

Noilla samoilla seuduilla kesällä 50 vuotta sitten marssi nuorten miesten kesätyöporukka ja raivasi aluskasvillisuutta vesurin ja käsisahan avulla. Se oli sitä aikaa kun Yhtyneet paperitehtaat tarjosi nuorille miehille sopivaa puuhaa ja siitä maksettiin jopa pientä palkkaa.


Metsätyökämppä sijaitsi aivan nykyisen kaupunginteatterin vieressä ja siellä pihassa ennen töihinlähtöä oppi moni kaveri teroittamaan vesurinsa - niin - tai ainakin vääntämään tahkoa. Neuvojia oli ja asiantuntemustakin.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Uuden vuoden alkaessa


Vuosi vaihtui melkeinpä huomaamatta. Ilotulitus oli melkoisen vaisua, koska ei unesta edes ylös havahtunut. Jouluna oli ilotulitus Kuresaaressa ja se pauke jopa kuului unen läpi. Ei silti sekään ajanut ylös.



Puistonpuuta koristavat pakkasen puremat hedelmät.

Talvi on Valkeakoskellakin koristanut puiston puut. Rantapuisto on elävä esimerkki siitä miten se rajaa liiketalot ja vesielementin. Puisto ja siihen liittyvä kanavamaisema on säilyttämisen ja vaalimisen arvoinen asia.


Kenkäpuu kantaa satoa.

Uutta paikallista hedelmäpuulajia edustaa Apianpuistoon sijoittuva Jalkinepuu. Talvi on kuurannut käytöstä poistuneet tossut ja kengät. Luontoon sijoittuva taideteos herättänee hilpeyttä enemmän kuin närkästystä.

Uusi kauppakeskus, Torikeskus, on ajanut itseään hiljalleen sisään. Asiakkaita on kaiketi riittänyt myöskin avajaiskiinnostuksen jälkeenkin. Torikeskus ja Koskikara ovat vain korttelin etäisyydellä toisistaan. Vertailu liikekeskusten tarjonnan välillä on helpohkoa seurata. Sana kulkee kansalla korvasta korvaan ja hintataso on asiakaskunnalla selvillä.

Koskikaran yläparkki on menossa remonttiin. Se taas aiheuttaa lisäpaineita muille paikoituspaikoille. Niitä kyllä jotenkin on riittävästi ellei vaadi itselleen aivan eturivin paikkaa. Jalkautuminen muutaman sadan metrin päästä ei ole ylivoimaista, ellei sitten ole kulkua rajoittavaa sairautta.

Lidl pitää pintansa kovassa kilpailussa vielä hyvinkin. Leipälinja on kehuttu ja tunnetaan jo ympäri kylää. Torikeskus on tuonut mukaan myöskin savustetun kalan. Se kun ilmeisesti saa myöskin osan kansalaisista  liikekannalle. Tarjonta on siis parantunut viime kesästä. Uskottava siis on paikkakunnan liike-elämän jonkinasteiseen elpymiseen. Odotellaan minkälainen ratkaisu tulee entisen Apiantorin tiloille. Se jää tänä alkaneena vuonna nähtäväksi.

Valkeakosken käryt, jos niitä enään on, vähenevät jälleen. Tervasaaren tehdasalue on julistettu savuttomaksi, tupakoimattomaksi alueeksi. Odotettavissa on siis nikotiinipurukumin käytössä hienoista kasvua.