Saarenmaan kasveja
Saarenmaan kasveja
Pangan rantatörmää.
Saarenmaa on rauhallinen ja tunnelmaltaan vielä aito maalaisseutu. Kuresaari on se pääpaikka johonka myöskin kylpylätoiminta on keskittynyt.
Kierroksella saarella omalla autolla liikkuminen on helppoa ja tiet ovat suhteellisen hyväkuntoisia. Polkupyöräily on tietenkion oiva vaihtoehto. Maa on tasaista ja tiet vievät sellaisiinkin kohteisiin johonka ei ehkä autonnokkaa tule käännetyksi.
Pakollisiin nähtäviin omalla autolla liikkujalla on tietenkin Pangan rantatörmäalue.
Neuvostoaikainen monumentti Salmen kapeikon taisteluista.
Salmen taistelujen monumentti on taattua "Neukkutyyliä" - Valtava betonirakennelma jossa ovat neuvostosoturin kiviset kasvot.
Säären majakka on kapean niemen nokassa.
Säären majakka on pitkälle Riianlahdelle ulottuvassa niemessä. Saarenmaan eteläisintä kolkkaa se on. Erilaista kasvistoa on tien varressa ja tapasimmekin suomalaisen kasvitieteilijän tienvarressa tutkimassa maastoa. Muutama laji tuli tunnistettua hänen avustuksellaan.
Ranta-alueilla on nähtävää ja erilaisia kasveja riittää.
Rannikko oli helppokulkuista ja patikointi oli leppoisaa. Liian lähelle rantapenkkoja ei kannata kuitenkaan tunkeutua. Korkealta penkoilta on putoaville sattunut varsin vakaviakin tapaturmia.
Kannattaa kuitenkin jalkautua ulos autosta ja tutkia maastoa hiukan etäämmältäkin.
Surunpäivää (Leinapäev) vietettiin Siperian kyyditysten muistoksi.
14.6.1941 Neuvostoliitto alkoi toteuttaa jo kauan suunnitelmissa olleita suurkyydityksiä. Ihmisiä eroitettiin perheistään ja karjavaunuissa kuljetettiin kiskoja pitkin Siperiaan. Valitettavan moni jäi sille tielle.
Kuressaaren keskustassa on monelle tuttu vapaudenpatsas. Satuimme paikalle juuri kun Viro vietti surunpäivää 70 - vuotta sitten tapahtuneiden Siperian kyyditysten muistoksi.
Vapaudenpatsas Kuressaaressa oli ympäröity kynttilöin ja sille oli asetettu kunniavartio. Seppeleenlaskua oli saapunut seuraamaan varsin hiljaisen oloinen joukko ihmisiä. Usealla heistä oli sukulaisia, jotka olivat kokeneet tuon kovan järjestelmän suorittamat pakkosiirrot.
Kaalin kraateri,- tuo kesän aikana lukuisat turistit paikalle.
Kaalijärven on muodostanut maahan mossahtanut meteoriitti. Paikka on nykyisin taattu turistikohde. Vaikka jälki maassa saattaa jollain henkilöltä tuntua varsin vaatimattomalta. Niin nyt tuntuu - mutta tapahtumahetkellä se lienee ollut varsin tulinen ja järisyttävä pamaus.
Pieni ja idyllinen ortodoksikirkko.
Autolla pääsi pienien kirkkojen lähettyville varsin hyvin. Tässä eräs sellainen jonka sipulitapuleissa olivat ortodoksiristit.
Tuulten tuivertamat puut.
Pangan rantatörmän puut olivat mereltä puhaltavien tuulten ja tuiskujen voimasta rakentaneet mielenkiintoisia runkorakenteita, mutkaa löytyi milteinpä jokaiseen suuntaan.
Lauttaliikenne Kuivastun ja Virtsun välillä sujuu ainakin alkukesästä leppoisasti. Lautoilta löytyy vielä tilaa, - ainakin seuraavalta lautalta - tai sitä seuraavalta. Netin kautta voi lipun lautalle tilata ennakkoon ja sitten kun mahdollisesti silta rakennetaan tuo pullonkaula poistuu. Se vielä toki vie vuosia.
Saarenmaan Triigistä on lauttaliikennettä myös Hiiumaalle (Hiidenmaalle) matka kestää 1.5 tuntia ja lautta liikennöi suuntaansa pari kertaa päivässä.
3 kommenttia:
Mukava matkakertomus.
-webmaster@koskinverkko.com
Samaa mieltä edellisen kanssa.
Saarenmaalta löytää vielä sitä joka on osaksi meiltä kadonnut.
- MK -
Me kahdella pyörällä aikaisemmin samoilla seuduin. :)
http://hikkaj.blogit.kauppalehti.fi/blog/19302/pekka-haavisto-miehineen-ja-muita-sattumia-kesassa
Lähetä kommentti