tiistai 17. helmikuuta 2009

Kuva - albumista 2



Foto: V. Järvinen (Äiti maa 1988) Kiova

Ukraina irtosi ja itsenäistyi Nevostoliitosta vuonna 1991. Tilanne on ollut herkkä ja vaiherikas tuon vuosiluvun jälkeen. Mielensoitukset ja poliittiset kriisit ovat sävyttäneet Ukrainalaisten elämää viime päiviin asti. Talouskriisiin maa ajautui syksyllä 2008 kansainvälisen taantuman yhteydessä.

Kaksi vuotta Tsernobylistä (1986) ja maailmaa vavahduttaneesta ydinvoimala räjähdyksestä, oli itselläni tilaisuus vierailla Ukrainassa ja Kiovassa. Yksi kohteista oli tietenkin kukkulalla sijaitseva patsas, ja alla sodasta kertova museo.

Vieressä virtaa verkkaan Dnepr- joki, vaikka vain pari vuotta ennen olisi saattaneet asiat mennä niin, että koko Kiova olisi ollut evakuoitava. Olisiko se ollut edes mahdollista ?

Niin ei käynyt, tuulien suunnat olivat toiset. Useita henkiä kuitenkin menehtyi ydinvoimalan sammutus ja pelastustöissä.

Yhä edelleen tuon tapahtuman aiheet koskettavat edelleen myöskin suomalaisia, vaikka aikaa on kulunut jo melkoisesti. Osa saastekuormasta tuli tuulen ja sateiden myötä meillekkin.

Tiedonkulku silloin asioista oli hidasta, sitä saatettiin jopa pantata tarkoituksellisesti. Oliko se järkevää, vai vain osa "neuvostokulttuuria." Todella huolestuttava tilanne, ja tieto ei kulje. Tuskin tuonkaltainen tieto- ja tiedotuskatkos olisi mahdollinen nykyaikana.

Tšernobylin ydinonnettomuus on ylivoimaisesti ydinenergian historian pahin reaktorionnettomuus. Se on sijoitettu luokkaan 7 kansainvälisellä ydinlaitostapaturmien seitsenportaisella INES asteikolla.

Energiaa tarvitseva Eurooppa havahtui jälleen vuoden 2009 alussa Venäjän ja Ukrainan välisiin ongelmiin. Ukrainan läpi kulkevissa kaasuputkissa hiipui paine kun Venäjä veti hanat kiinni. Monessa asumuksessa alkoi vilu vaivata.

Varsinkin Balkanin maita kova talvi koetteli kovin. Samalla kärsi Venäjän ja Ukrainan maine luotettavina energian toimittajina. Eu varmaankin tulee kuumeisesti harkitsemaan uusia ratkaisuja tilanteen johdosta.

Nyt kaasu taas virtaa, tammikuun lopulla hanat jälleen aukesivat. Jälkihoito asian tiimoilta jatkuu pitkään.EU sai uuden valvontakohteen niskoilleen.


2 kommenttia:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Kennenkä patsas tuo mahtaa olla. Ei äiti maa oo tuon näkönen.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Ei minunkaan mielestä. Äiti maassa pitäisi olla puita ja pensaita,niittyjä,perhosia, soita ja muurahaisia.

Tuossa patsaassa on miekka ja kilpi,kovasti sotaisen oloinen viritys.