lauantai 17. tammikuuta 2009

Matkamessut ja arki

Joutsenet jäällä 17.1.2009

Eilen tuli mentyä tutun porukan mukana matkamessuille Helsinkiin, tai tarkemmin Pasilan messukeskukseen. Väkeä oli paljon ja kassi täytty erilaisesta mainosmateriaalista. Oli eksoottista pukeutumista, karkkia pöydällä ja monensortin musiikki soi taustalla.

Iranin tiskillä pitkä suomalaismies tivasi kohteliaasti hymyilevältä virkailijalta miksi ei voi kadulla esiintyä alkohoolin vaikutteisena. Mies hymyili ja kysyi: " Miksi sinä matkustaisit niin pitkän matkan ollaksesi kadulla kännissä?" On ne suomalaisilla murheet...

Pieni osasto oli setukaisillakin, tiskillä maistiaisina jotain voileivänpalasta.Setomaa on pieni alue kaakkoisviron tuntumassa, Viron, Venäjän ja Latvian rajaseudulla. Osa Setumaasta sijaitsee Petserin piirissä.

Kuuban osastolla soi samba, lanne keinui ja katsojia riitti.

Kotimaan matkailu oli myös hyvin esillä, sekin varsin tärkeä seikka.Monella suomalaisellakin olisi omassa maassa paljon nähtävää ja tutkittavaa.

On kesän mittaan tapahtumaa monenlaista, eikä kannata unohtaa, noita pieniä kesäteattereita.Usein ne ovat pikkukylien omaehtoista toimintaa. Sitäkin puolta kannattaa vaalia.

Reilun kolmentunnin kiertely kävi jaloille ja paluu Piippukylään oli sen suhteen helpotus. Ilta kului esitteitä selatessa. Aamulenkillä , pakkasta sitten viisitoista ja kanavassa jäällä hytisteli kaksi joutsenta.

Eivät olleet linnut käyneet matkamessuilla, täällä kärvistelivät vaikka oli välineet olemassa siirtyä etelämpään. Mikäpä niitä oikein pidätteli hyisessä elementissä, kevääseen on vielä matkaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Weijolle vähän tietoa joutsenista.Näin wikipedia kertoo:

"Laulujoutsenen räpyläjalat ovat mustat.[3] Ne eivät kovallakaan pakkasella jäädy lumen tai jään pintaan kiinni, mikä johtuu varsinkin vesilinnuille kehittyneestä erityisestä jalkojen verenkierrosta. Sydämeen päin kulkeutuva jäähtynyt veri ja varpaisiin päin kulkeutuva lämmin veri ohittavat toisensa hyvin lähekkäin sijaitsevissa verisuonissa, jolloin kylmä veri lämpenee ja lämmin veri taas jäähtyy. Linnun varpaiden ja jalkojen alaosassa on vähän lihaksia, ja koska kylmyys entisestään vähentää kudosten hapentarvetta, jalat eivät tarvitse kovin paljon verta pysyäkseen riittävän lämpiminä. Lintu voi lisäksi päästää ääreisosiinsa enemmän lämmintä verta, jos jäätyminen todella uhkaa.[4] Lisäksi lintu voi joko nostaa koiven lämpenemään höyhenyksen sekaan tai painautua kokonaan jalkojensa päälle, niin että jalat ovat höyhenyksen suojassa"
"Jotkin laulujoutsenet saattavat jäädä talveksi Suomeen, ja varsinkin leutoina talvina niitä jää runsaasti lounaisille merialueille."

Veikko Järvinen kirjoitti...

Kiitos kommentista.

Tuo lintujen verenkiertosysteemi oli kyllä tiedossa. Eikä näilläkään mitään hätää liene ollut.

Kun lentokyky on tallella ja vieressä on sula vesialue.Pikkupoikana olin joskus soutumiehenä kun Lotilan puutarhuri haeskeli joutsenia lämpimään.

Muistaakseni niiltä oli jotenkin siivet operoitu etteivät päässeet karkuteille. Nykyisin ei taida olla luvallista. Joutsen on uljas,vapaa lintu.