keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Uupunut korento

Talven loskassa voi viivähtää kesän pikku välähdyksissä. Lukemattomat pikku ötökät ovat poissa. Missä ne kaikki majailevat talven ajan ? Kannon alla, kivien kolossa, järvien pohjissa. Osa käpertyy talviuneensa kannon onkaloon, lumen alle.

Maapallo olisi todella hiljainen paikka jos ihminen tekisi saman. Vetäytyisi talveksi omaan koloonsa, kirjahyllyn viereen, ja mussuttaisi pipareita purkista. Ei liikahtaisi pihalle ennenkuin aurinko alkaisi seinustaa sulatella.

Ei ole ötököillä eikä isommilla eläimilläkään talvikenkiä, ei pipoa tai kaulahuivia. Joku vaihtaa värinsä toiseksi ja kasvattaa tuuheamman karvan.

Pohjoisen ihminen joutuu ostamaan kalliit talvitamineet selviytyäkseen vuoden kierrosta. Niitten lisäksi on oltava usean sortin jalkinetta,päähinettä ja käsinettä. Etelän mies tepastelee shortseissa ja t-paidassa sandaalit jalassa vuoden ympäri. Ainakin jossain päin palloamme.

Naisilla se vallan hirveätä on. Pitää käydä kampaajalla, meikata ja pistää yöksi kasvorasvaa. On seurattava muotia ja oltava kamppeet sävysävyyn sopivat. Toiset niitä suunnittelee ja arvioi kokonaisuutta. Saavat siitä oikein rahaakin. Semmosta mitä palkaksi kutsutaan.

On se ihmisellä vaikeata. Siinä missä muut luojan luomat pärjäävät omillaan, ei pärjää ihminen. Pitkä matka taaksepäin on luolamiehen aikaan, tulen rakentamiseen ja tarttumiseen ensimmäiseen nuijaan tai astaloon.

Miten se sitten eläinmaailmaa pärjää taloustaantuman aikaan ? Ei vaikutusta. Variksilla voi pitkässä juoksussa olla vähemmän nokkimista kaatopaikoilla.

Ihmiseen se vaikuttaa monella tapaa.Voi mennä työpaikka ja rukkaset tippuvat lumihankeen. Voihan se olla niinkin että joku laman ansiosta vaurastuu. Kerää potin omaan laariinsa.

Ihminen on keksinyt pörssin. Eläimet keräävät varastoa vain selvitäkseen talven yli. Ihminen haalii romua ja mammonaa kuin olisi ikuinen. Onko se ? Vai pitäisikö sittenkin sanoa hän ?


2 kommenttia:

Erkki Jormanainen kirjoitti...

Mistäs tiijjät, etteivät oravat käy kampaajalla? Vaatteet niillä on ainahi sävysävyyn.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Niinpä !

Mistäs sen tietää. Sävysävyyn oli ainakin se KOP:n orava logossa. Sininen oli, saattoi olla jo siinä vaheessa paleltunutkin.