perjantai 12. joulukuuta 2008

Lumiukko

Paikkakunnalla on yleinen sanonta nykyisin: "Pihalla kuin lumiukko." Sillä yleensä tarkoitetaan henkilöä jolta on hommat kadonneet hanskasta, eli halinnasta.

Ei siinä varmaan aina ole kyse ilkeämielisyydestä, vaan arkipäiväiseksi muuttuneesta sanonnasta.

Lumiukosta onkin sitten helppo siirtyä presidentti Ahtisaareen ja hänen saamaansa Nobelin rauhanpalkintoon.Korostettakoon nyt kuitenkin että lumiukko vertaus ei koske Ahtisaarta.

Suomessakaan ei hän ole aivan varauksetonta ihailua saanut, suurelta osin on kuitenkin myönnetty hänen tekemänsä työn arvo. Pitkäaikainen toiminta YK:n palveluksessa ja nyt sitten Kosovo, joka oli viimeinen silaus.

Venäläisessä mediassa on häntä tosin ehditty nimittää hyväksikäytetyksi sätkynukeksi. Argumenty i Fakty lehdessä, politiikantutkija Dmitri Bondarev pitää jo ehdolle asettamista aivan käsittämättömänä tekona.

Myöskin Pravda on kommentoinut palkitsemista:Lehden mukaan juuri Ahtisaaren laatima suunnitelma oli pohjana ratkaisuille, joiden lopputuloksena länsi onnistui "riistämään" Kosovon Serbialta.

Oli miten oli, varsinkin norjalaiset ovat palkinnosta riemuinneet. Lisää riemun aihetta taisi synnyttää juhlakalun ilmoitus jossa hän kertoi omaavansa 12,5 % norjalaista verta.

Tuo kuvassa oleva lumiukko on naapurin lasten rakentama, perinteikäs talvikelin tuote.

Sitä rakentaessaan he eivät varmaankaan ole hetkeäkään miettineet Ahtisaaren ansiokasta uraa,sekä uran huipennusta, Nobelin rauhanpalkintoa ja sen synnyttämää pientä sivukritiikkiä.

Eiköhän se aina herätä jollain taholla kritiikkiä, näkökulmasta riipuen, joskus aiheellistakin sellaista. Palkinto on arvion tuote. Siinä ei mitata metrejä eikä oteta aikaa.





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onhan siinä selvästi Mahtisaaren näköä.

-JJ-

Veikko Järvinen kirjoitti...

Mistäpä sen tietää mitä lapset mallinaan käyttää.

Niillä on omat kujeet.