lauantai 20. joulukuuta 2008

Kuresaari-raportti

Kuresaaren keskustan jouluvalot.

Piret ja Suurtölli kantavat kalasaalista.

Kuressaaren toinen tunnus on tuulimylly

Puhallettavat pukit kultasepänliikkeen edessä.

Vallihaudan sorsat odottavat pullaa.

Kuressaaren keskustan joulukuusi

Piispanlinna, toimii Kuressaaren museona.

Hyväkuntoinen Volga rautaesiripun takana.

Hyllyt täynnä kakkuja ja torttuja.

Ofelia oli toinen liikenteessä olevista lautoista.

Tukevat renkaat toimivat suojapuskureina.

Tuulivoima on saapunut Saarenmaalle

Kuresaari
27.12.2008

Aamulla aikaisin tavaroidenpakkaus linja-autoon. Köröttely Muhun kautta lautalle ja mantereen puolelle. Laiva M/S Star melkoisen täynnä, paluumatkalaisia oli Tallinnasta,Pärnusta, Otepäästä ja Saarenmaalta. Varmasti jostain muualtakin. Laiva huitaisi yli Suomenlahden kahdessa tunnissa ja kun bussikin Helsingissä täyttyi kohtuullisen nopeasti eikä matkalaisista johtuvaa viivettä ollut, oltiin Valkeakoskella jo ennen klo 19.oo. Sellainen siis se joulu, ihan kelvollinen vaihteeksi.

Kuresaari
26.12.2008

Aamiaiselle vähemmän väkeä. Kaksi linja-autoa pihalla jo lähtövalmiina, alkavat jouluvieraat palailla Suomeen hiljalleen. Tänään viimeiset hoidot, käymme porekylvyssä ja hieronnassa. Sitten Piispanlinnaan meno jos se on auki. Oli kuinka oli, sorsia ei tänään ruokita, saa joku muu pitää nyt niistä huolta.

Ei ollut linna auki, joulu teki tepposet. Olisi luullut jouluajan aukiolot olevan helppo oveen laittaa, mutta ei niin ei. Kolmetuntia kävelyä kaupungilla ja rannalla urheilukentän takana. Kahvila Brunossa huilaus, isoin näkemäni kahvikuppi ja sacherleivos. Olihan sitä siinäkin, taisi kävely mennä harakoille.

Laukkujen pakkausta, tai paremminkin, toinen pakkaa ja minä yritän saada luetuksi loppuun Heikki Turusen kirjan. Välillä tietokone pöydällä kilahtaa ja joku jälkeläisistä ottaa messengerin kautta yhteyttä. Yhteydet pelaavat kotisuomeen, ei tarvitse puhelimella rimputella.


Kuresaari
25.12.2008

Aamu alkoi rutiineilla. Kevyesti aamiaiselle, sitten porekylpy, ja tuntia myöhemmin hieronta. Kaupungille kävellen Piispanlinnan ympäri, museo pysyy edelleenkin suljettuna, se joulu, se joulu. Huomiseen pistettävä toivo, sillä ylihuomena on jo paluu kotiin. Kaupungilla oli marketti auki ja taas ranskanleipä mukaan. Vallihaudan sorsat jo malttamattomina odottivat. Kyllä kannattikin odottaa.

Iltakävely satamaan ja matkalla poikkeaminen katsomassa naapurihotellin keilahallilla. Piret ja Suurtölli patsaasta pimeässä yössä salamavalolla muutama kuva,kohtalaisesti onnistuivatkin.


Kuresaari
24.12.2008

Jouluaatto ja maassa rauha. Aamiaisella jo kymmenen yli seitsemän. Hierottavana on oltava jo kello kahdeksan. Parikymmentä minuuttia paussia ja sitten jo mentävä istumaan suolakammariin ja yritettävä lepotuolissa pysyä hereillä.

Soitin velipojalle Joensuun syrjäkulmille. Lunta on tullut oik
ein urakalla,lapiohommiin asti ja sähköjäkin on edelleen paikoitellen poikki.

***
Sitten hiukan lainausta Heikki Turuselta (1979)

Viisaista ja paskanjauhajista tarpeekseen saanut Hannu Salama sanoi minulle kerran, että sillä aikaa kun Helsingin oppinut ja omaa ääntään rakastava joutoväki spekuloi yhteiskunnallisesta muutoksesta, saattavat hiljaiset jätkät pohjoisesta ja idästä jonain kauniina päivänä tulla ja pistää muutoksen toimeen. Ja vasta sitten kyselevät, että mitä muuta.
***
Jälleen kaupungilla. Sorsat seurasivat kulkua vallihaudassa uiden, ei auttanut joulun vuoksi muuta kuin hakea ranskanleipää kaupasta ja palata ruokintahommiin. Valittaen on todettava ettei siinä tasa-arvo jyllännyt.Laki oli kova, röyhkeimmät ensin.

Jouluillallinen, juhlavasti katetusta pöydästä. Sali täynnä ja joulupukki laulatti lapsia, noin kymmenkuntaa, jotka olivat innolla mukana. Ruokaa siis riitti liiankin kanssa. Täyden mahan viereen oli tukeva kelllistyä. Jostain tajunnan rajamailta tunnisti vielä ulkona hetkisen ilotulituksen pauketta.

Kuresaari
23.12.2008

Yöllä käynyt kova tuuli. Aamusella heti kierros Piispanlinnan valleilla. Entinen työkaveri täytti 60 vuotta. Kaupungilla kaupassa ja naisväki osti tietenkin synttärikakun. Kaupassa myös ruuhkaa kuten kotimaassakin joulun alla. Hoidot on päivällä joten synttärijuhlat sitten alkaa vasta sen jälkeen. Kakkua, kahvia ja istuskelua ilman juhlapuheita. Siis varsin rauhallista menoa.

Illalla kävely kaupungille ja pikavisiiitti Kapteeni Körtsissä, vanha kapakka jossa takka ja kokopuusta veistetyt penkit. Kaksi paikallista ukkoa meidän lisäksi.Iso tooppi olutta ja pihalle takaisin. Hotellilla jo ennen kymmentä, huomena on jouluaatto.


Kuresaari
22.12.2008

Kiirettä pitää. Aamiaiselta miltei leipäpala suussa yrttikylpyyn.Vesi sopivan kuumaa ja katajalla maustettu. Pulinaa ja pörinää altaassa. Hetken kuluttua jo alkaa ramaisemaan, siis taas. Ammeesta ylös ja rappusia toiseen kerrokseen. Siellä nainen jolla on bodarin vartalo ottaa ravikaartin ja hierontapöydälle komennus pitkäkseen.

Radio soittaa nurkassa joululauluja, hartiat ja niska saavat käsittelyä. Juuri kun tulee laulu kilisee, kilisee kulkuset on hierontakin valmis. Kiitokset ja huomena sama käsittely. Alkaa vapaus ja voi lähteä kaupungille kävelemään, heti kun emäntä selviää samanlaisesta käsittelystä.

Kolmen kilometrin päähän ostoskeskukseen kävely. Paljon on turhaa kamaa Saarenmaallakin hypisteltäväksi. Naiset ramppasivat puodeissa ja miehet, me kaksi, tyydyimme katselemaan ohikulkijoita aulapenkillä. Hotellihuoneessa otin käsiini muukana tulleen Heikki Turusen; Soakkunoita romaanin.

Heikki Turunen:

Meikkää on sanottu kommunistiksi,kokoomuslaiseksi,
kepulaiseksi,vennamolaiseksi, Vaikka mitä on mainittu
vaan ei kristilliseksi. Minä kun kiroilla mäihään kuulemma
ihan muina töinäni.Sen siitä saat kun yrität olla kansanrintamakirjailija.Oppositiossa löytyy.


Kuresaari
21.12.2008

Aamulla aamupalan jälkeen tohtorin vastaanotto. Veera, iäkäs naislääkäri, mittaa verenpaineet,kyselee vaivat ja haukkuu nykysysteemin. Ennen oli toisin,kolmeviikkoa ainakin oli hoitoja ei niinkuin nyt, yksi viikko ja kotiin takaisin. Se on vain rahan ulosmittaamista. Ennen oli toisin sanoo,huokaa, ja tekee ristinmerkin. Korttiin tulee hierontoja,yrttikylpyjä ja suolakammaria. Kortin kannessa lukee hienosti RAVIKAART, on kuin raveissa ilman kertoimia. Jos ei koni enään raveissä pärjää menköön makkaratehtaalle.

Ensimmäinen kerta suolakammarissa,täällä siis. Tossut pannaan jalkaan ja laverille. Naapurihuoneen emäntä on ainoana mukana. Suolaista ilmaa luukuista ja kaiuttimista rauhoittavaa musiikkiia. Melkein unessa, kun ovi aukeaa ja aika on täysi. Tossut roskiin ja kohti uusia seikkailuja.

Iltapäivällä vanha työkaveri tarjosi leivoskahvit Vanalinna konditoria kahvilassa. Hyvät olivat Tuomonpäivän kahvit. Niillä sitten jo kummasti potki illalliseen asti.

Hiljaista on hotellissa, vapaata tilaa olisi vallan erinomaisesti. Tänään tuli muutama henkilö lisää. Jouluun on jäljellä vain kolme yötä.

20.12.2008
Kuresaari


Linja-autossa puutui takapuoli. Tallinnasta matka Virtsun lauttasatamaan on paikoin ankeata. Pätkä tietä saa hetken sisäkalut ja niskan vatkaamaan.


Autossa on ilmastointi hiukan retuperällä ja ikkunat kastuvat huuruun. Tallinnassa oli satanut lunta ja maisema oli paikoin talvinen. Lähestyminen merta ja satamaa, mistä lautta lähti Muhuun,vei myös lumen mennessään. Ranta oli aivan lumeton ja taivaanrannassa vispasivat tuulivoimalan siivet verkkaisesti sähköä verkkoon.

Bussikannelta laivan kahvioon vie jyrkät portaat. Jotkut vanhemmat eivät niitä kiipeä vaan jäävät bussiin istumaan. Kahvi, mehu ja kaksi voileipää maksaa 80 kroonia. Jono kassalle etenee hitaasti ja kun maksu on suoritettu jää aikaa vain 15 minuuttia heittää annos tuulensuojaan. Sen pitempään ei lauttamatka kestä kuin puolituntia.


Muhusta pengertietä Saarenmaalle ja tunti istumista bussissa. Ilta on pimentynyt ja Kuresaari putkahtaa valoineen esiin. Iso värikäs joulukuusi keskustassa ottaa vähäisen matkaajamäärän vastaan.

Hotellissa heti illallinen ja myöhemmin kävely kaupungille. Tuulimyllyyn rakennettu ravintola Veski oli täynnä, näytti olevan yksityistilaisuus.Kävely takaisin hotellille ja uutisvuoto ohjelman jälkeen maate. Uskomatonta mutta totta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

onko raivola rysäböxyt jalas lämmittämäs.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Ei ole,ei.

Vanhat kunnon Reinotossut jalassa on helpppo hiihdellä aulabaarin ja uima-altaan väliä.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava seurata Kuresaaren matkaasi. Valkeakoskella sää kylmenee, miten siellä? Hyvää joulun aikaa teille kaikille. Terveisin "uriseva ukko Pete".

Veikko Järvinen kirjoitti...

Terve Pete ja hyvät joulut sinnekkin. Täällä on muutama aste lämmintä, ei lunta ja ilma on muutenkin kuivan tuntuinen. Eilen puhalsi jonkinverran tuulta.Suurin osa on liikkeellä olevista, vanhempia kylpylävieraita.

Rauhallista on Kuresaaressa, matka kyllä on hiukan pitkä linja-autossa istumisineen.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tietoo että onko virossa yleistä ilotulitus jouluisin?Itse en oo moista kuullu koskaan ennen.Vai oliko vaan nappulat asialla.Siellähän myytin jo kovasti raketteja kun 3 viikkoa sitten kävin.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.pyterlahti.net/ainoreino08.htm

Siinä Weijolle pientä vinkkiä kun Reinoja näköjään käyttää. Jos vaikka ensvuonna osallistuisit?

Veikko Järvinen kirjoitti...

Pariin otteeseen joku lähetti aattona muutaman raketin, ei se kai sitten niin yleistä ole.

En tiedä sitten onko samanlaista kieltoa kuin suomessa. Ei täällä kyllä jouluna pahemmin paukkunut.

Eli rauhallista on.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Reinotossut taitaa mulle riittää aulabaarissa hiihtelyyn perinteisellä tyylillä.