perjantai 11. heinäkuuta 2008

Mopeti

Mopo Humppilan museoradan varressa 2008

Muistattehan mopedin eli mopon joka eli kultakauttaan 70 - 80 luvulla. Tuo mainio kulkuväline, joka päristen vei isäntäänsä eri kohteisiin.

Se on ollut jo hetken aikaa kulttiesine. Pappa-Tunturi on varsinkin hyvin tunnettu oman seuransakin kautta. Se oli oman aikansa palvelija.

Skootterit ovat ottamassa mopon roolia kulkuvälineenä. Polttoaineen älytön hinta edesauttaa vähemmän janoisten kulkuvälineiden hankintaa. Suomessa ajokausi on vain niin lyhyt verrattuna esimerkiksi Välimeren seutuun.

Aikansa kuuluja mopomiehiä oli edesmennyt Eino Poutiainen. Kansanmies ja kansanedustaja Kiihtelysvaaran Keskijärveltä. SMP:n kova asiamies joka kiersi moponsa selässä koko Pohjois-Karjalan.

"Mopeti Poutiaisen" tunnsmerkkejä olivat puhetapa ja terhakkaat ulospäin suuntautuneet korvat. Joku ilkeämielinen sanoi häntä kulkevaksi osuuspankin logoksi.

1970 luvun lopulla, satuin sattumalta Kiihtelysvaaralla Mustosen kaupan kassajonossa Poutiaisen perään. Tunnistin miehen puheesta kun hän kassaneidille sanoi kassakoneen ääntä kommentoiden:

"Niinhän se piipittää kuin etuskunnan äänestyskone" - keräsi ostokset reppuun ja hyppäsi mopetin satulaan naureskellen.

Aika on kulkenut jo Einonkin yli. Jollain tavalla sitä kaipaa kuitenkin hänen kaltaisiaan värikkäitä "kansanomaisia persoonia" Niin se vain on.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Valkeakoskella oli oma hyväntahtoinen mopomies myös. Pönnin Teemu,jonka mopo ja kypärä olivat sävy sävyyn marjapuuronvärisiä.