sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Vaalit ja raha

Vaalirahoitus on liukkaalla kannella taiteilua !

Vaalimainonta ja työ tarvitsee rahaa, se lienee kaikille selvä asia. Se on myös oltava avointa siinä mielessä että mahdolliset kytkökset ovat tiedossa. Sidosryhmien osalta se on kai selkeää rahaa mikä tulee laariin poliittisin perustein.

Aihe on kuitenkin siksi herkkä että ehdokkaiden, ja varsinkin valittujen on syytä tietää ja tiedostaa missä mennään ja kenen rahalla. Se asia kiinnostaa myös äänestäjiä.

Kehittyvien maakuntien Suomi ry sitten aiheutti laajan keskustelun yleensäkkin vaalirahasta ja sen kautta mahdollisesti vaikuttamisesta. Vaara siinä aina piilee, vaikka kuinkakin liukasliikkeinen poliitikko toista väittäisi.

(kesk) ja (kok) ovat sieltä potista isoimmalla kouralla kahmineet, niin miksi se jakotapa noudattaa juuri sellaista linjaa. Tulee mieleen että ovatko jotkut liikkeet erehtyneet asiakaskuntansa poliittisessa lajittelussa.

No niin. Onhan siellä joukon jatkona muutama demarikin. Ikäänkuin luomassa jonkinlaista näennäistä tasapainoa. Olisikohan Matti Ahteenkin pitänyt tehdä oma ratkaisunsa hiukan aiemmin, en tiedä miksi nyt kun alkoivat tossut käryämään.

Ärsyttävää on myös ollut poliittisten vaikuttajien sekavat kommentit. Keskustapuolue on kompuroinut nyt selityksissään varsin ahkeraan. Olisiko vallan tulossa sen sortin "maantapa"

Vanhanen hyppäsi lentokoneeseen ja matkasi Venäjän yli Koreaan, hetken jopa venäläisten hävittäjien saattamana.

Entistä enemmän sitten sekoilua lausunnoissa lisää Keskustan lähestyvä puoluekokous ja sen aiheuttama kiehunta ehdokkaiden ja jäsenistön keskuudessa.

Joensuu on hetken kuuma kaupunki 13. - 15.6.2008

Mikä on sitten vaalirahoitus ja sen merkitys kunnallispolitiikassa. Ei varmaankaan aivan mitätön. Kunnissa rakennetaan ja kaavoitetaan. Syntyy uusia liikekeskuksia, joskus helpolla, joskus takkuillen. Kaiken tämän takana pitäisi valvontaa suorittaa poliittinen koneisto.

Se koneisto jonka me sinne sitten itse valitsemme. Siis rungon. Hienosäätö sitten taas suoritetaan eri poliittisten ryhmien takahuoneissa. Sinne ei ulkopuolisilla ole asiaa.

Ihmetystä onkin herättänyt se että joillekkin on niin perusteellisen vaikeaa selvittää omaa vaalirahoitustaan. Miksi ? Se on sitä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä jota asiassa kaivataan.

Ei se, että joku saa rahaa, merkitse sitä että saajan selkäranka taipuu luokille lahjoittajan edessä. Jos niin on, väärä henkilö on ehdolle asettunut, tai asetettu.

Ei kommentteja: