tiistai 20. toukokuuta 2008

Meidän Itämeremme


Äskeisellä risteilyllä, yli Itämeren Saksaan, tuli pohdittua pienessä ryhmässä Itämeren merkitystä suomalaisille ja muille sen rannoilla asuville. Ei aina ole päälimmäisenä mielessä, kuinka tärkeä se meille kokonaisuudessaan on.

Sen kautta on tehty kauppaa kautta aikojen. Viety ja tuotu tavaraa muihin maihin. Jopa 80 prosenttia suomen kaupasta kulkee sen satamien kautta. Se on siis meitä kaikkia yhdistävä tekijä.

Sen merkitys liikenteen lisäksi on myös virkistyksellinen, oma arvo sillä on myös kalastuksen kannalta.

Ympäristövaltioiden on entistä enemmän panostettava myös meren hyvinvointiin, sen saastumisen estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Pilssivesipäästöihin ja laivojen suorittamaan roskaamiseen on puututtava tiukemmalla valvonnalla.

Jättitankkerien uhka haverin tapahtuessa on ilmeinen, ja kasvaa koko ajan liikenteen kasvun myötä. Uutena uhkana on noussut keskusteluihin,Venäjältä Saksaan kaavailtu, merenpohjassa kulkeva putkilinja.

Mitä se aiheuttaa merelle ja sen kunnolle. Pöyhitäänkö pohjamudista töiden yhteydessä kaikki sinne kertynyt "kuona" esiin ? Entä sodanaikaiset pohjaan uponneet kemikaalit ja myrkyt. Kuka takaa että tilanne ei töiden takia huonone.

Meri tarvitsee lisää puhdasta merivettä Atlantilta. Se antaisi mahdollisuuden nykyisellä tekniikalla parantaa tilannetta. Toki siinä rahaa kuluu. Kyllä se sen arvoista olisi.

Itämeri on meidän kaikkien meri !

Ei kommentteja: