maanantai 14. huhtikuuta 2008

Simaraha

Odottamattoman helposti syntyi paperiteollisuuteen uusi työehtosopimus. Kuinka tiukkaa on vääntö ollut taustalla, mitenkä kenttä on itse toipunut, taannoisesta, työnantajan julistamasta työsulusta ?

Sopimus on hyvä olla olemassa. Se luo kehykset joiden varassa mennään ja kuljetaan. Täyttyivätkö odotukset ja toiveet ? Se kai on ikuisuuskysymys.

Koskaan ne eivät täyty täysin.Aina on kummallakin omia täyttymättömiä toiveitaan. Ehkä kaikkia ei edes ole vakavissaan tarkoitettukaan toteutettaviksi.

Sitten tuo nimi
SIMARAHA, joka on annettu 300 € kertakorvauksena vapuksi. Joitakin se erilaisilla nettipalstoilla ärsyttää. Useimmin ne ovat henkilöitä joiden elämänkokemukseen ei kuulu minkäänlainen työnteko.

Ehkä nimi on tahallinen valinta, onhan siellä ollut joillain käytössä joulunseutuun sattuva "kinkkuraha". Minusta tuo nimi on hyvin sattuva ja ainakin se painuu mieliin. Niin saajilla kuin kadehtijoillakin.

Mistä niitä kadehtijoita aina sikiääkin. Paperiteollisuuden myllerryksen kokeneita ei ole kyllä mitään syytä kadehtia. Eikä minkään muunkaan alan vaikeuksissa olevia.

Kuitenkin kaikki "tenavien" juttupalstat ovat täynnään kirjoituksia ja mielipiteitä joista paljastuu taustalta kaikkea muuta kuin kokemusta työelämästä yleensäkkään.

Joskus sitä asiantuntemattomuutta paljastuu korkeammaltakin tasolta. Ihan hallitustasolta asti Valitettavasti !

Joillain aloilla on käytössä omaan harkintaan perustuva lyhyt sairasloma, yleensä kai maksimissaan 3 vrk. Nyt se tuli sitten paperiteollisuuteenkin. Kunnissa sitä on jo kai laajimmin toteutettu.

Onhan se järjetöntä että esimerkiksi flunssakauden riehuessa pitäisi raahautua muutenkin ruuhkaiseen terveyskeskukseen odottamaan kuumeisena että saa käteensä lapun jossa kerrotaan se minkä itsekkin tietää.

Kotiin vain potemaan ! Vällyjen alle ja kuumaa juotavaa. Asian pitkittyessä tai oireilun vaikeutuessa on tietenkin syytä hakeutua asiantuntijan puheille.

Asioitten hoito vaatii järkeä ja luottamista ihmisen omaan arviointikykyyn. Väärinkäyttö asian tiimoilta on todella vähäistä. Siitä on sitten sen ilmetessä mahdollisuus rankaista. Turha sitä kaikkia on rangaista - etukäteen...

Ei kommentteja: