torstai 20. maaliskuuta 2008

Puupula


Puupula on tämän päivän muotisana. Sen kuulimme taas mainittavan Urisevien iltapäivässäkin muutaman kerran. Just niin, kai siihen sitten on varauduttu Valkeakoskellakin, piiput katoavat kohta hakekasan taakse. Puuta se hakekin on, silputtua sellaista. Siitä tehdään paperia, jotta ihmiset voi lukea sanomalehtiä ja kirjoja. Käyttää sitä paperia vielä joku pyyhkäsyynkin ja nenän niistoon.

Kuinka paljon siinä puupulassa on sitten muuta takana, en tiedä mutta saatan itsekseni arvailla. Ainahan sitä raaka-ainetta pyritään edullisesti saamaan, minä leipää ja paperikeisarit puuta. Murheensa on siis samansuuntaiset. Vai ovatko ?

Osaksi puupulan syytä on kuulemma se että talvet ovat olleet huonot, eivät koneet pääse metsään ja seisovat tyhjänpanttina kalliit vehkeet. Sitähän se on tekniikan kirous. Olisiko apua vanhankansan metsureista. Isot lapikkaat jalkaan ja eteneminen palstalta toiselle olisi hyvinkin ekologista. No, ei se taida sieltä metsästä puun nouto nykyisin onnistua ilman koneita.

Juuri äsken ilmoitettiin että joillakin sahoilla pidetään muutamien viikkojen lomautuksia ja seisokkeja. Se sitten tarkoittaa ettei niiltä sahoilta saada myöskään haketta. Pula senkun lisääntyy. Olisiko nyt niin että "tulpaloa" sammutetaan väärällä kalustolla. Kaipa isot miehet tietävät mitä tekevät.

Rajan takaisesta Karjalastakin on puuta saatu, edullisesti jopa. Putin kun sitten ymmärsi ettei sitäkään tavaraa auta antaa ihan entiseen malliin. Keksivät ne Venäjällä puutullit. Raha se on joka maailmaa pyörittää, niin idässä kuin lännessäkin.

Jotain muuta tuossa jupakassa on taustalla. Uskokaa pois vain. Kemijärvellä lopettivat kannattavan sellutehtaan ja puuta olisi riittänyt. Eivät edes myyneet sitä uudelleen käynnistettäväksi. Operointi tuolla seudulla on sitten herättänyt "rehevän kansanliikkeen" vastavoimaksi. Jopa kunta on "yleisen edun nimissä" valmistautunut pakkolunastamaan tuon alueen rakennuksineen. Sitten vain piiput sauhuamaan.

Valkeakoskellekkin on saatu puuta ainakin Ruotsista ja jopa Baltian maista. Eikö tuossa jokin särähdä korvaan. Paperikone 6 lopetettiin, ja juuri silloin kun tilauksia alkoi urakalla ropisemaan. Kapasiteettia vain ajettiin alas, jollekkin muulle tehtiin tilaa. Kun aikaa hetki kuluu, niin sekin kone sylkee uudelleen kasattuna, hyvänlaatuista tavaraa jossain päin maailmaa. Näin uskon ainakin itsekseni. Aikahan sen sitten näyttää.

Ei kommentteja: