tiistai 18. maaliskuuta 2008

Hakapirtti


Huomena on Hakapirtillä perinteinen "Urisevien iltapäivä." Se on siten hyvin järjestetty että pakko ei ole omalla autolla tulla. Linjabiili kiertää reitin ja noukkii malttamattomana odottavat ukot kyytiin. Ohjelmaakin on luvassa makkaranpaiston ja saunan ohessa.

Hakapirtti on pari vuotta sitten tapahtuneen kaupan kautta nyt Paperiliiton osasto 45:n omaisuutta. Kun UPM luopui hiljalleen oheistoiminnoistaan tuli ammattiosastolle tilaisuus tehdä kauppa. Rakennus on vahvaa hirttä ja sillä on pitkä historia paikkakunnalla. On siis erinomainen asia että se ei mennyt "etelän raharikkaille" vaan se jäi omien paikkakuntalaisten käyttöön.

Osasto luopui kaupan jälkeen toisesta omistamastaan paikasta, Viranmaassa sijainneesta Untolasta. Silläkin paikalla on pitkä historia ammattiosaston omistuksessa. Noin 25 vuotta osaston toimikunnassa istuneena on ollut hyvä näköala siihen kehitykseen mikä on taloudellisesti tapahtunut tuon ammattiosaston taipaleen varrella.

Pakkohan yli sata vuotta vanhalle osastolle on myös omaisuutta kertyä. Järkevä taloudenpito ja jalkojen tiukasti maassapitäminen on edellytys edelleenkin. Uskoisin että nykyiset aktivistit oivaltavat sen että maksavan jäsenistön vähenemine vähentää myös jäsenmaksutuloja. Se omaisuus mitä yli satavuotinen toiminta on kerryttänyt, on myös turvattava tuleviksi vuosiksi.

Monella Urisevalla Ukollakin on vahvat siteet tuohon paikkaan. Osa on osaston jäseniä edelleenkin ja osalle se on tullut hyvinkin tutuksi eri tapahtumien pohjalta. Osalle se on ollut myös urheilutoiminnan kautta läheinen. UPM myös järjesti tiloissa omia kurssejaan ja tapahtumiaan.

Paikalla on myös se etu että sen rantaan ja laituriin pääsee vaikka vesibussilla, toisin kuin Untolan rantaan. Tontille on myös todennäköisesti mahdollisuus rakentaa pieniä lomamökkejä jos tarvetta ilmenee. Sellainen kuva ainakin annettiin kokouksessa jossa lupa kauppaan myönnettiin. Itse olin paikalla kuulemassa.

Myöhemmin sitten on osasto saanut ostaa viereisen Herityn saunan kivenheiton päästä. Se antaa lisämahdollisuuksia alueen käytölle. Urisevat Ukot ovat lisäksi talkoilleet komean viistoriukuaidan tontin ympärille. Joten hyvällä syyllä voivat ukotkin lämmitellä vanhoja luitaan Hakapirtin löylyissä. Näin se on todettava.

Ei kommentteja: