lauantai 9. tammikuuta 2016

Pakkasessa kipristelyä


Vuosi vaihtui, vaan ei taittunut talvi.




Viime Joulunseutu eleltiin avoimien vesien kupeessa. Vuodenvaihtuessa alkoi talvi. Puski niskaan pakkanen ja vedet saivat kantavan pinnan. Talvi tuli, sanoi hulivili.

Mikäs siinä, päähän karvalakki ja palttoon alle enemmän villapaitaa. On taas niin suomalainen olo kun katselee jäätynyttä järvenselkää. Ei suomalainen pakkasia pelkää. Mutta, mutta, kuinka käy turvapaikkaa haeskelevan etelänmiehen. Juna toi Ruotsin kautta ja bussit jatkoivat pohjoiseen yli rajan. Venäjänmaalta polkivat jopparien myymillä polkupyörän ruhjakkeilla Muurmanskin suunnalta kohti Suomea, tuota pohjoista paratiisia jossa poronkusikin jäätyy kaarelle.

Useamman vuoden Venäjällä oleskelleita jotka vihdoin havahtuivat. A vot ! Sinnehän myö nyt männään. Polkupyörän ketjut punaisina survoivat ukot sandaalit jalassa kohden pohjoista paratiisia. No silleen. Hämäräpisnesmiehet järjestelivät pyöriä kulkuvälineiksi ja opastivat. Tietenkin myös rahastivat poloisia pohjoiseen polkijoita,

Eurooppa on sekaisin, osin hunningolla." Tarttis tehrä jotain." Nyt ovat sitten nuo Manun sanat paikallaan. Rautarouva Merkkelkin vaikuttaa jo jähmettyneltä. Ei kai tässä näin pitänyt käydä. Vesitykit ruiskii paineella vettä ja nippusiteissä viedään hulikaaneja poliisiauton kyytiin.

Suomalainen poliisijohto hapuilee lausunnoissaan ja tulkinnoissaan näistä uusista ilmiöistä. Katupartioista joilla on joltisenkin arveluttava tausta. Onneksi ei mitään pahempaa ole tapahtunut ja hanskat ovat pysyneet virkavallan käsissä. Poliisin ja luvanvaraisten vartioliikkeiden on se tehtävä täällä hoidettava. Ei muiden. Heillä on siihen paras kokemus, motivaatio ja koulutus. Asiat otetaan asioina eikä tunnekuohuina.

Suomalainen vartiolaiva on taas lähtenyt kohden Välimerta. Se on osa meidän panostamme EU:n ulkorajojen valvonnasta. EU omasta mielestäni yllätettiin "lepoasennosta" keskelle pakolaistulvaa. Miksi ! Nyt asian hoito vie pitkään ja imee paljon rahaa hoituakseen kuntoon. Hoidettava se on, sillä muuta ratkaisua ei ole. Toinen vaihtoehto on systeemin hajoaminen. Se ei ole paras vaihtoehto meille eurooppalaisille. Joillekin muille se saattaa kuitenkin sopia.

Ei kommentteja: