keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Lumeton ja jäätön uusivuosi 2014


Foto: Veikko Järvinen. ( Lotilanjärvi 1.1.2014)


Vuosi on vaihtunut. Reilu 12 tuntia on vierähtänyt alkanutta vuotta. Paikkakunta on synkeän harmahtava. Ei lunta, ei jäätä järvissä. Roskaa ja paukuttelun jätettä ympäriinsä. Valopilkun aamun harmauteen toi ikääntyneempi naishenkilö joka Sointulan rannassa keräili mustaan jätesäkkiin roskia. Onneksi heitäkin on vielä jotka viitsivät. Olisi oivaa puuhaa kyllä nuoremmillekkin.

Lämpötila paikkakunnalla puoliltapäivin noin 4.5 plussalla. Kyllä se harmittaa montaa ihmistä. Varsinkin pilkkimiehiä, hiihtäjiä, luistelijoita ja niitä jotka nauttivat pienestä pakkasesta ja lumesta. Moni pilkkimies kiristelee hampaitaan ihka uuden kalapakin vierellä sisätiloissa. Jääkaira seisoo teroitettuna ulko-oven vieressä odottaen kantajaansa.

Asialla on kyllä paremmatkin puolensa. Talon lämmityskustannukset ovat paljon pienempiä kuin normaalina pakkastalvena. Ei tarvitse mökin mummon hoppatossuissaan lapioida polkua postilaatikolle tai tienvarteen. Asialla on aina vähintäinkin kaksi puolta. Nyt on vain tälläinen talvi.

Suomi on siitä onnellisessa asemassa että meillä vallitsee lumettomasta talvesta huolimatta rauhantila. On vallinnut onneksi jo pitkään. Suhteet ovat naapureihin kunnossa. Venäjäänkin, joka joillekin on ollut mielikuvissa joltinenkin painajainen. Joillekkin on edelleenkin. On muistettava kuitenkin että siellä asuu aivan tavallisia ihmisiä jotka tuntevat iloa ja tuskaa kuin me suomalaisetkin.

Tänään alkaa Wille Haapasalon ohjelma Kuolan niemimaalta ja Jäämeren rannoilta. Kymmenen osainen sarja joka tuo Venäjän kuuluisimman (tunnetuimman) nykysuomalaisen televisioruutuihin. Mielenkiinnolla odottelen kuvia pohjoisilta seuduilta ja Haapasalon näkökulmaa asioihin siltä alueelta.

Ehkä ihmskunnan kipein kärsimys- ja kipupiste on nyt Syyria. Toivoa vain sopii että siellä tilanna saataisiin kansainvälisellä tuella rauhoittumaan. Se kyllä sitten vaatii yhtälön johonka kuuluvat YK:n lisäksi Venäjä, EU, Kiina, Iran ja Yhdysvallat. Lisäksi yhteisymmärrys ja luja tahto.

Meille, kansakunnan pienimmille jää tässä näytelmässä vain seuraajan osa. Syyrialaisille lisäksi kipu, tuska ja lasten itku.

Hyvää Uutta vuotta 2014

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lotilanjärvi oli jo jäässä.Ei ole lähtenyt jäät muistini mukaan koskaan näin aikaisin.33429589478

Veikko Järvinen kirjoitti...


En kyllä muista minäkään.

Joitakin vuosia muistan että lumet olisivat olleet pois vuodenvaihteessa.

Mutta että jäätkin ovat pois on kai melkoisen harvinaista.