tiistai 1. maaliskuuta 2011

Vaatiiko kehitys vanhan purkua ?


Kehityksen kulku on eteenpäin. Niin sen voisi olettaa pääasiassa olevan. Kun kehittämisen nimissä tulee sitten esiin myös vanhojen rakennusten häviäminen. Häviää myös pala paikallista historiaa ja kulttuuria.

Raha ratkaisee kaiken. Parhaimmalla paikalla kaupungin keskustassa olevat rakennukset saavat kadota uustuotannon tieltä. Sekö on se oikea tie ?

Herää myös kysymys siitä mikä aiheuttaa vanhan rakennuskannan turmeltumisen. Onko kyseessä jonkin asteen hysteria vai todellinen uhka. Miksi jykevät rakennukset ovat tulleet tiensä päähän ennen aikojaan.

Joissain kulttuureissa vanhat historialliset rakennukset ovat ylpeys. Niistä pidetään huolta ja niiden kuntoa seurataan tiiviisti. Onko jotain peruuttamattomasti mennyt vikaan järjestelmässä.

Aina kun herää kysymys jonkun rakennuksen kohtalosta, iskee kuvaan mukaan usein myös home-ongelma. Onko homeesta tehty osatekijä pelissä,- jossa siirretään vanhaa rakennuskantaa manan majoille.

Vuosikymmeniä ne ovat palvelleet ja suorittaneet niille suunnitellun tehtävän. Sitten, kuin ihmeen kaupalla alkaa ilmenemään epäkohtia, joiden kautta päätöksentekokoneisto siirtää ne romukoppaan.

On toki luonnollista että jokaisella rakennuksella on oma käyttöikänsä. Siihen ikään liittyy myöskin se kuinka niistä huolehditaan. Millaiset resurssit on pitää ne kunnossa. Rahakysymyksiä kaikki.

Lisäksi on olemassa asennoituminen. Onko siinä mitään tarkistettavaa, vai onko vain paljon helpompaa komentaa puskutraktorit töihin.

Onpa sitä homeongelmaa liikkeellä muuallakin. Mikä on syy ? Kiinteistöjen hoidossa on jotain perusteellisesti korjattavaa. Vanha opettaja-asuntola lienee saanut tartunnan kouluista. Vai onkohan tullut jotain muuta kautta ? :)


2 kommenttia:

hikkaj kirjoitti...

W-S

Se on jännä miten tuo home iskee aina valtion ja kunnan tiilirakennuksiin. Yksityisten omistamat kerrostalot/rivitalot, vieressä seisovat: ei ongelmia!

Jokinhan tuossa mättää!

Veikko Järvinen kirjoitti...

Taitaa olla koko maan läpikulkeva ilmiö. Hetken oletin että se riivaa vain tätä kylää.

Joku rakentamisen ammattilainen varmaan pystyisi kertomaan syyn, jos kehtaa.

Syitä lienee kuitenkin moninaisia. Eivätkä kaikki syyt ole rakentamisesta johtuvia. Huoltaminen saattaa vain unohtua.