keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Marutein painajainen

Helikopteri sammutuslennolla ilmailunäytöksessä. (Suomi)Foto VJ

Suomi ja koko maailma on seurannut jännityksellä Japanin taistelua tsunamin ja maanjäristyksen aiheuttamien ongelmien korjaamiseksi. Japanin energia on varsin riippuvainen ydinvoimasta. Nyt sitten kilahti oikein kunnolla. Tilanne vaurioituneiden voimalaitosten osalta ei ole ohi. Kriisi on päällä ja jatkunee vielä pitkään.

Televisio on kertonut suomalaissyntyisen Marutei Tsurusen (jap. ツルネン マルテイ näkemyksiä syntyneestä tilanteesta. Japanin parlamentin jäsen ja luonnonkatastrofi komitean puheenjohtaja on hyvä linkki suoraan asian ytimestä.

Pohjoiskarjalan Pielisjärveltä lähtöisin oleva Tsurunen on varsin viilipyttymäisesti kommentoinut tapahtumia.Aivan kuin syntyperäiset japanilaisetkin.

Suomessa on ylilyöntejä asiasta, jotkut ovat hamstranneet jopa joditabletteja. Niiden käyttö ei ole mielekästä kuin vasta sitten kun viranomaiset antavat siihen kehoituksen. Sellaista tuskin tulee ja maltti on nyt paikallaan. Japani on toisella puolen maapalloa.

On hyvin ymmärrettävää ettei Suomi ole järjestämässä mitään evakuointilentoja. Normaali reittiliikenne on toiminnassa ja maastaa on mahdollisuus poistua.

Ydinvoimalakeskustelu jatkunee meilläkin varsin vilkkaana. Syytä onkin asiapohjalta.

Riskit on kartoitettava jälleen kerran. Ei ole mitään hyötyä vaikka voimalarakennus olisi rakennettu miten vahvalle perustalle tahansa. Jäähdytysjärjestelmien haavoittuvuus on nytkin Japanissa ollut suuri ongelma. Korvaavien vaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia on jälleen kerran harkittava uudelleen.

Japanin ongelmaa on jouduttu helpottamaan jopa helikoptereilla kannetulla vedellä. Säteily kohteen kohdalla on kuitenkin ajoittain ollut hyvin voimakasta ja kuumeisesti japanilaiset hakevat uusia ratkaisuja reaktorin jäähdytykseen.

Kriisi jatkuu vielä pitkään ja aina on päällä pelko uusista voimakkaista järistyksistä. Alla reaaliaikainen linkki järistystilanteeseen Japanin alueella.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Veka!Minkälaisen reportterin maailma menettikään kun päätit mennä syksyllä -65 tai jotain pannulle hommiin !

Veikko Järvinen kirjoitti...

Heh heh...

Oli muuten - 64 ja viime vuosituhannella vielä. Kiitokset luojalle että muisti pelaa.