sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Pulu, pulu

Myllysaari 5.12.2010

Kyllä niitä vielä on.On toki ! Hetkittäin on tuntunut että kaupungin torin ja pääaukion ovat vallanneet naakat ja varikset. Naakkakanta kun on muutamana vuonna selvästi lisääntynyt.

Varikset ovat röyhkeimpiä. Useampikin torikävijä on hetkeksi jättänyt ostoksensa pyörän tarakalle tai kassissa ohjaustankoon. Hetkeksi kun selkänsä kääntää on röyhkeä varis jo nokkimassa kassista ostoksia.

Takavuosina olivat riesana pulut. Niistä haluttiin eroon , pois paskomasta ja tautia levittämästä. Aika vähiin se laji katosi, niin ainakin vaikutti. Nyt niitä taas tepastelee ja varmasti kujerrus keväällä on melkoinen.

Taitaa se olla niin että kun yksi laji hupenee niin toinen paikkaa vajeen. Mikä sitten olisi parasta. Saaristossa jo tuskaillaan merimetsojen aiheuttamista ongelmista kalastukselle ja ulostavathan ne kalliot ja pensaat valkoisiksi.

Sama ongelma on valkoposkihanhien kohdalla todettavissa. Nyt jo tääläkin, aiemmin vain eteläisessä osassa maata.Rantalaiturit täynnä jöötiä ettei paljain jaloin ole kulkemista.

Keskisessä euroopassa nuo pulukannat ovat kaupungeissa paljon suurempia. Puistoissa niitä ruokitaan ja jotkut vanhukset kantavat ajankulukseen niille vanhempaa leipäkaapin tavaraa maisteltavaksi.

Jokainen on havainnut esimerkiksi Helsingin kauppatorilla saalistavat lokit. Kokonainen pullasiivu saattaa lähteä käsistä ja kadota ahnaaseen lintuun.

Ei kommentteja: