sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Juna Vilnasta Kaunasiin

Kulkeminen polttaa eläkeläisen suonissa. Silloin on mentävä kun on aikaa ja nivelet vielä jollain tapaa toimivat. Kun rannalla löhöäminen ei oikein sovi vartalolle on kuljettava kylillä. kurkisteltava pubeihin ja haisteltava kahviloiden tuoksuja ja tunnelmia.

Juna Kaunasiin Vilnasta maksoi 17 litiä eli 5 €uroa. Matka sujui leppoisasti nykyaikaisessa junassa, jossa tilaa oli runsaasti. Kesto tunti ja vartti. Maisema vihreätä maalaisseutua, jokunen pikku puro ja kylä. Lapsia uimassa missä vähänkin vettä näkyi. Kesä on kaikkialla samanlainen Baltiassakin.

Kummassakin , niin Vilnassa kuin Kaunasissakin on vanha kaupunki keskeinen elementti. Vilna vaikutti sittenkin vilkkaammalta. Vilna siisti muuten mutta jollain alueella ylenpalttinen graffitien tuhertelu loi ikävän sävyn.
Vilnan kaupungin yllä on kesäisin melkein takuuvarmasti nähtävissä kuumailmapalloja. Niitä voi nähdä joskus kymmenkuntakin lipuvan hiljalleen vanhan kaupungin ylitse. Maalikko hiukan kummastelee miten varsin lähellä kaupunkia sijaitseva lentokenttä noihin palloihin reagoi. lentokorkeudet ovat tietenkin eriluokkaa ja todennäköisesti myös pallot ovat ilmatilavalvonnan hallinnassa.
Joen varsi Kaunasissa oli säästynyt kovalta rakentamiselta, olivat lähinnä puistomaisessa tilassa. Niistä puuttui myös vesirajaan ahdetut rantaravintolat ja ankkuroidut jokilaivat. Oikeastaan se on hyvä juttu. Kuka pitää mistäkin, luonnonvarainen pikku joki keskellä kaupunkia on oiva virkistyskeidas vaikkapa kalamiehille. Heitä riittää kaikkialla... vielä toistaiseksi.

Linkki viimekesäiseen 2009 Vilnaan:



Ei kommentteja: