sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Konstan Pylkkerö elokuvateatterissa


Konsta Pylkkänen mietiskelee (Kai Lehtinen)


Kirjailija Veikko Huovisen teos Havukka-ahon ajattelija, sai osittain uuden ilmeen elokuvana, valmistuessaan viime vuonna. Pääroolista vetäytyi kiireiden vuoksi Pirkka Pekka Petelius. Tilalle tuli sitten Raid - roolistaan tunnettu Kai Lehtinen.

Elokuvan ohjasi Kemijärviliikkeestä tuttu mies Kari Väänänen. Lehtinen on vanhoja ystäviä Väänäsen kanssa ja se auttoi ripeällä aikataululla elokuvan tekoa.

Kari Väänänen on kertonut lukeneensa Havukka - ahon ajattelijan noin viisikymmentä kertaa, ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana.

Upeat maisemat ja luontokuvat ovat elokuvalle ja Huovisen kirjalle hyvin yhteensopivia. Konsta, tuo korpiseutujen filosofi, mittaa niin avaruuden koon, ja unissaan paukuttelee sille jopa seinät.

Konsta,- oman toimensa ohessa, tutkii sitten vakavalla naamalla myös isännän, jonka puheet ovat aiheuttaneet hänelle mielipahaa. Reseptikin tulee kirjoitettua tautia vastaan.

Tutkijoiden asistenttina hehkuttava Konsta, - vie sitten kaupunkilaispojat tapaamaan "kuoliaaksinaurattajaa) ja hyvä kun tikahtumatta selvisivät.

Tosi karmeannäköiseksi oli tuo mies (Aake Kalliala) maskeerattu.

Konsta Pylkkönen pääsee jopa sanomalehtien palstoille saalistettuaan harvinaisen pyymetson. Se tietenkin saa Konstan kaverin, Pikku-Niken ( Konsta Pöyliö) entistä enemmän ihailemaan ystäväänsä.

Edesmenneen Veikko Huovisen muistoksi aikaansaatu elokuva on katsomisen arvoinen, ainakin olettaisi sen vanhempaa väkeä kiinnostavan. Nuorisolle se ei taida samallatavalla kolahtaa.

Kukapa tuonkaan varmasti tietää. Nyt ainakin näytöstä oli katsomassa lähinnä ikäihmisiä.

Elokuva on kuvattu kesällä 2009 Puolangalla ja Kuhmossa.



Ei kommentteja: