sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Vikki ja keväinen Viro

Vladimir Iljits (Lenin) Taidemuseo Kumussa 2009

Virolainen vahdinvaihto Kadriorgissa 2009

Patsaat ovat aina jälki jostakin aikakaudesta. Lenin jätti jälkeensä lukuisan joukon erilaisia pystejä ja rintakuvia. Valuuttakaupat ja matkamuistokioskit olivat neuvostoaikaan hyllyittäin kukkuroillaan erilaisia Leninin päitä, ainakin entisissä itäblokin maissa.

Tunteita erilaiset patsaat herättävät. Joskus varsin kiihkeitäkin. Pietarissa jykevä Lenin monumentti yritettiin hiljattain Suomen asemalla räjäyttää. Kovin oli Lenin sitkeätä tekoa. Takkiin toki tuli suurehko reikä.

Viron patsaskähinät ns. pronssisoturin siirron vuoksi ovat varsin tuoreessa muistissa. Nythän tilanne sen suhteen vaikuttaisi olevan rauhoittunut.

Kumussa tuli tehtyä pikavisiitti jälleen. Samalla oli hyvää aikaa seurata kevään etenemistä Suomenlahden tuolla puolen. Eteneehän se, osa terasseista oli auennut ja liikenne vanhassa kaupungissakin lisääntynyt.

Samaan aikaan kun Tallinnan kirpputoreilla, vanhat Leninin päät pölyttyivät muun sekalaisen tavaran joukossa. Marssivat presidentinlinnan portille uuden tasavallan vartiomiehet harvalukuisen turistijoukon katsellessa.

Kamerat räpsyivät ja puiston lammikon yläpuolella kiljui runsaslukuinen lokkiparvi.

Kulkeminen Tallinnassa on helppoa kun vain lukee reittikarttaa. Edullisinta on ostaa vaikka paikallisesta R-kioskista 10 matkan lippuvihko.

Yhdelle lipulle tulee silloin hintaa 9 kroonia,eli 0.6 €. Samalla saa paremman kuvan myöskin tavallisen kansan elämästä. Taksissa istumisessa on tietenkin hiukan luksusta ja oma helppoutensa.

Kannattaa aina kuitenkin katsoa millaiseen taksiin istahtaa. Yrittäjiä on niin monensorttisia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa unohtaa taksit kokonaan. ratikalla pääsee hyvin ja edullisesti.ja tietysti kävellen.

Anonyymi kirjoitti...

Toi on tietystikin totta. Taksi on hyvä jos on liikuntarajoitteinen tai on muuten pakko saada enemmän palvelua, esimerkiksi on meno sinne jonne ei julkinen liikenne yllä.

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm. Tallinnan takseissa oli kummallinen hinnoittelu. Kerran ajoin reisssussa kolme kertaa taksilla ja kaikista lyhyin maksoi eniten. jopa puolet enemmän kuin pisin.Nykyään jos jostain syystä joutuisin siellä taksilla kulkeen niin kuitin kysyisin välittömästi. ei tarvi maksaa kyytiä jos ei saa kuittia.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Taksien toiminta oli alkuun melko villiä, tummakulmaiset ja nahkatakkiset suharit päivystivät määrätyillä turistipaikoilla ympäri kylää.

Takarontissa oli yhdistetty viina ja tupakkakauppa. Nyt autot ovat siistiytyneet ja palvelu vakiintunut.

Mutta, mutta - edelleenkin kannattaa olla tarkkana. Aina joukkoon soluttautuu niitä joilla ei rehellisyys ole suurin valtti.