tiistai 3. helmikuuta 2009

Ongelmana rikkihiili


Valkeakoskilaiset muistavat varmaankin sen juhannusyön kun Säterillä mossahti. Siitä kuitenkin selvittiin varsin lievin vaurioin, onneksi selvittiin. Silloin tehdas oli vielä toimiva, toisin on nyt. Kun valtaapitävien konttuureissa mietitään sitä mitenkä laitos toimii tulevaisuudessa vai toimiiko koskaan. Siellä se jököttää ja rikkihiili myös. Tehtaan lopettamisella oli niin kiire ettei ollut aikaa ajaa rikkihiilivarastoa tyhjäksi. Oliko se järkevä toimenpide. No - konkurssi on konkurssi.

Rikkihiili on sitten taasen puheenaiheena kansalaiskeskusteluissa. Viimeksi sitä keskusteltiin kai yhtä paljon vuonna 1998. Asiasta on olemassa TUKES raportti. Karkean kuvan tapahtuneesta saa klikkaamalla punaista sanaa rikkihiili.

Lainaus Tukes

"Onnettomuuden selvityksen yhteydessä tehdyissä laskelmissa on osoitettu, että jo parin kymmenen kilon rikkihiilimäärän syttyminen ja räjähtäminen voi riittää aikaansaamaan onnettomuuden seurauksena syntyneet vauriot. Tällöin painevaikutusten syntymisen edellytyksenä on, että nestemäinen rikkihiili on höyrystynyt ja sekoittunut ilmaan räjähtäväksi seokseksi suljetussa tilassa."

Lainaus loppuu.

Kuntalaisilla on varmasti syytä odottaa että jonkinsortin ratkaisu saadaan tuon raaka-ainemäärän kohtalosta ja siitä miten asia aiotaan hoitaa. Uskon että asia askarruttaa jossain mielessä myöskin uutta työnsä aloittanutta kaupunginvaltuustoa.

Rikkihiilivaraston hävittäminen tulee maksamaan aika paljon rahaa. Kuka sitten on maksumies, kuntako ja viime kädessä veronmaksaja. Tuleeko valtio asiassa apuun.

Mielenkiintoa herättää yhä enemmän myös ne päätökset millä ns. eläkesäätiön varat ovat hävinneet "mustaan aukkoon"

Kysymyksiä riittää ja kaiken aikaa niitä pulpahtaa esiin uusia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

pikku vikoja,heleppo korjata

Anonyymi kirjoitti...

Onko Kuitu Oy pitänyt toimintaansa nähden ylisuurta rikkihiilivarastoa? Eikö ollut mitään mahdollisuuttaa pitää toimintaa yllä edes niin kauan, että raaka-ainevarastot olisi käytetty loppuun? Näkyipä Tervasaaren hake- ja purukasatkin hyödynnetyn sellutehtaan alasajon viimesinä viikkoina. Säterillä on aina ollut vähän semmonen maailmanlopun meininki.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Valkeakosken kaupunki haluaa tietoonsa Turvatekniikan keskuksen Tukesin selvityksen Kuitu Finland Oy:n alueen turvallisuusriskeistä. Tukes on teknisen turvallisuuden valvontaviranomainen.

***
Näin kertoo Valkeakosken Sanomien verkkolehti 10.2.2009
***