torstai 8. tammikuuta 2009

Gaza - avoin haava

Maisema kirkkoaidan takaa (Kiihtelysvaara)


Alkavatko ihmiset meillä Pohjolassa turtua uutiskuviin jotka ovat vyöryneet kuvaruuduista jälleen koteihimme. Israel ja Palestiina ovat nimet jotka kaikki tietävät. Jatkuva verenvuodatus tuolla alueella on pöyristyttävää.

Onko kyse historiasta, uskonnosta, maantieteestä vai jostain muusta? Kenties suurvaltapolitiikasta jonka uhreina ovat sitten siviilit, lapset ja naiset.


Amnesty International on syyttänyt molempia osapuolia, niin Israelin sotilaita kuin Hamasin taistelijoitakin. Amnestyn mukaan kummatkin osapuolet käyttävät siviilejä ihmiskilpinään.

Täsmäsodankäynnilla elämöinti saa hyytävän kolauksen kun ohjuksen ristikkoon tulee toistuvasti ambulanssi tai täynnä lapsia oleva koulu.Mitä täsmäsotimista se on ?

Mikä näitä ihmisiä riivaa ? Kuka tästä kaaoksesta hyötyy ? Joku uskontoko, vai muu maailmankatsomus. Rahamaailmako tuota sirkusta pyörittää ? Onko tuo nahistelu imetty syntymähetkellä alueen ihmisten geeneihin. Tuskinpa, se noin voi olla.

Surkuhupaisaa on se että maapallon johtavat valtiomiehet istuvat pitkien pöytien ääressä ja puhuvat viisaita sanoja rauhasta ja alueen vakauttamisesta. Sanat ovat helinää, niiden toteuttaminen kun ei sitten kuitenkaan ole niin helppo juttu.

Tuo alue on ollut täynnä väkivaltaa vuoskymmenet. PLO:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Gazan alue sai vuonna 1994 itsehallinnon. Siirtolaisasutuksen poistaminen alueelta oli toimenpide jonka Israel sitten suoritti osittain vastustuksesta huolimatta.

Miksi ne sinne alkuaan annettiin rakentaakaan, kun oletettavaa oli melkoisella varmuudella että ristiriitoja syntyy. Käytettiinkö uudisrakentamista sitten myös politiikan välineenä.

Suomi on siitä onnellisessa asemassa että meillä on omat uskonsodat käyty ajat sitten. Jokainen tulkoon autuaaksi omalla uskollaan, kun ei sitä agressiivisesti toiselle tyrkytä.

Idän ja lännen kirkkokunnat ovat eläneet sulassa sovussa. Toivottavasti eivät uudet uskontosuuntauksetkaan maahanmuuton mukana tilannetta horjuta.



Ei kommentteja: