torstai 24. huhtikuuta 2008

Iltapäivä Päivölässä






















Eilinen iltapäivä, aurinkoisessa säässä, meni Päivölän maisemissa.





Perinteikäs maatalousoppilaitos,nykyinen kansanopisto, tarjosi tutustumisen "Uriseville" - lisäksi saunomisen ja pullakahvit. Hyvin siellä viihdyttiin.

Kuultiin selostus koulun historiasta ja tutustuttiin Olavi Liukkosen omistaman Mannerheim-kokoelman näyttelyyn. Näyttely on suomen suurin yksityisen omistama kokoelma.

Perinnehuoneessa oli maanpuolustukseen liittyvää materiaalia ja aineistoa Sääksmäen-Valkeakosken alueelta.

Piha-alueella on pystyssä myöskin mielenkiintoisen historian omaava kivi. Se tuli erilaisten värikkäiden vaiheiden kautta, nykyisen rajan takaa, Venäjän puolelta.

Kivi on osa sitä panssarieste kaistaletta mitä Valkeakosken ja Sääksmäen miehet olivat rakentamassa kesällä 1939 Äyräpään Salmenkaidassa.

Päivölän opistolla on mielenkiintoinen historia itselläänkin. Lahjoituksena saadulle Sohlbergin mäelle on sitten rakentunut useita rakennuksia.

Toimintansa aloittanut Etelä- Hämeen kansanopisto sai muutama vuosi toimintansa aloittamisen jälkeen rinnalleen "Sääksmäen isäntä- ja emäntäkoulun" joka sittemmin tunnettiin Päivölän maamieskouluna.

Päivölän maatalousoppilaitos lakkautettiin 1990 luvun alussa. Koulutustoiminta alueella jatkuu edelleenkin erilaisten kurssien muodossa.

Päivölän koulutus ja kurssitarjonnasta saat lisätietoa oheisesta linkistä.

http://www.paivola.fi/etusivu


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tarkistapas uudestaan Päivölän mäen historia!

Tuosta saa sen käsityksen, että Kasanopisto olisi aloittanut toimintansa vasta SMOL:in (tämäkin nimi meni vähän metsään) lakkauttamisen jälkeen.

Veikko Järvinen kirjoitti...

Oikeassa olet. Tarkastettu on.
Kansanopistohan se alkuaan on ollut.

Kiitos vain...