tiistai 23. helmikuuta 2010

Miten olisi höyryveturi ?

Höyryveturi Toijalan ABC asemalla 2010

Lumi tuiskuaa nurkissa. Laivaliikenne taistelee talven kourissa. On pakkasta ja jäätä. Nyt on ihan oikea talvi.Rautatieliikenne on myös vaikeuksissa.

Hienot ja kalliit menopelit hyytyvät jääkalikoiksi. Junavuoroja perutaan ja ihmiset ovat kiukkuisia tuulessa ja tuiskussa.

Ratahenkilöstö työskentelee posket punaisina, harjaavat, kolaavat ja kilkuttavat vaihteita radassa auki. On se melkoista hommaa täällä pohjolassa.

Hieno tekniikka ja automaatit eivät korvaa karvalakkipartiota joka rientää paikasta toiseen lapiot tanassa.

Sitä se on työn juhlaa. Nykynuoriso ei tiedä siitä vielä mitään. Pelaavat lämpimässä pirtissä pleikkaria ja ottavat jännityksen lomaan kolaa, mutta vain lasista.

Miten olisi ? Olisiko vielä käyttöä vanhoilla kunnon höyryhevoilla? Vetureilla jotka ovat puskeneet läpi tuiskun ja tuulen. Rataa on piisannut aina kaukaiseen Siperiaan asti.

Rautahepo on mennyt varmasti eteenpäin, puhissut ja suhissut. Tulipesä on niellyt sisäänsä halkoja tai kivihiiltä. No eihän se nykyaikaan käy moinen nokinen homma. Nyt on sähköverkot ja dieselit. Mutta, mutta...

Mitä hyötyä on modernista, nopeasta nykyjunasta. Sille on luvattu vauhtia jopa 200km/h ... Niin, mutta kun nopeusmittari näyttääkin pyöreätä nollaa ja vempele ei kulje eteen, eikä kulje taakse.

Kyllä nuo höyrykäyttöiset olivat sentään ennen aivan toista. Ainakin minä tunnen sympatiaa niitä kohtaan edelleen. On niissä oma viehätyksensä. Messinkiosat, höyryn ja öljyntuoksu sekoittuen savunhajuun.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen. Tällaista koettiin viimeksi 1969 - 1970 talvena. Yhtäjaksoinen pakkaskausi kesti silloin Helsingissä 67,5 vuorokautta.

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Linnosaari



14. LINNOSAARI

Puolustusvarustukset/röykkiöt,
rautakautinen ja/tai keskiaikainen, 4 kpl, I
PK 213203 VALKEAKOSKI, kylä: Valkeakoski
X=6795700, Y=2502410, Z=88-90
P=6799284, I=3341494
Kohde käsittää keskiaikaisia puolustusvarustuksia sekä 3 kiven- ja maansekaista röykkiötä korkealla, kivikkoisella koivikkosaarella. Röykkiöt ovat saaren korkeimmalla kohdalla. Röykkiö 1 oli pengottu pohjia myöten. Röykkiöt 2 ja 3 on todettu haudoiksi.
Inventointi J.V.Hirsjärvi 1882
Inventointi J.V.Hirsjärvi 1883
Kaivaus Hjalmar Appelgren-Kivalo 1886
Tarkastus Julius Ailio 1923
Inventointi Esko Sarasmo 1945
Kaivaus Esko Sarasmo 1971
Kaivaus Esko Sarasmo 1972
Inventointi Maarit Suni 1975
Kaivaus Esko Sarasmo 1977
Kaivaus Esko Sarasmo 1978
Tarkastus Jussi-Pekka Taavitsainen 1987
Inventointi Tähtitalvikki Järvinen 1999


Kun tuota Apianniemiprojektia nyt kovasti toteutettaisiin ja samassa yhteydessä on puhuttu jopa sillan rakentamisesta Linnosaareen. Onkohan siinä hiukan oiottu mutkia? Onko lupa varmistettu ja miltä taholta?Riittääkö siihen pelkästään kaupungin lupa. Joko se on, ei kai. Asiahan on menossa vasta valtuustokäsittelyyn.

Liian repivä asioitten revittely, aivan kuin se olisi vain ilmoitusasia. Se saattaa sitten herättää varsin voimakasta ja kärjekästäkin kritiikkiä.

Mielenkiinnolla, kansalaisen oikeuksin, asiaa kyllä seurailen.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Voihan nenä - Kalevalakyläkö nousee ?

Kullervon kirous ( Akseli Gallen-Kallelan maalaus)


Seikkailupuiston linnake talviasussa.

Sitä se mun uneni tiesi. Siis millainen uni. No semmoinen tavallinen päiväuni. Laman sorsima työtön paperimies nousi männikössä kiven päälle nyrkki pystyssä. Manasi hallituksen ja Hakaniemen herrat. Polki tuimana tannerta ja melusi tuikeana jotta korpi raikui. Apuako aneli onneton.

Siitä onkin sitten lyhyt aasinsilta omaan kaupunkiimme ja sen vaikeuksiin. Miten niitä pystytään helpoittamaan ?

Työstä on pulaa, väki vanhenee ja vaikeudet saavat ihmiset kärttyisiksi. No! Otetaan vaikka pohdittavaksi tuo Apianniemi.

Tosiasiahan on silti, että keskeinen paikka Apianniemi, tarvitsee jotain uutta kehittyäkseen. Saadakseen tuotettua paikkakunnalle lisäenergiaa. Mikä se konsti sitten on?

Kesäteatterista on pitkään keskusteltu. Paikka olisi erinomainen. Nyt sitten on ilmennyt suunnitelma jossa paikalle rakennettaisiin Kalevala kylä oheistuotteeksi. Suunnitelmat ovat suunnitelmia, toteutus taas toinen asia.

Päätöksentekoprosessi rahoituksen suhteen lienee vaikeaa. Samaan aikaan kun kaupunki on saanut "pyyhkeitä" vanhustenhuollon puutteista. Liian vähän henkilökuntaa, ainakin sillä saralla on todettu olevan pulaa. Mistä niitä lisäkäsiä saadaan ? Kuinkas se puoli saisi vauhtia?

Kesäteatteri-idea kai kuitenkin etenee jotenkin uuteen vaiheeseen. Kaupunginhallitus esittää paikallislehden mukaan ensi maanantain valtuustolle 450 000 euron lisämäärärahaa katettavaan kesäteatteriin, vc - tiloihin ja kunnallistekniikkaan.



Valtuusto on nyt sitten uuden haasteen edessä. Ilmeisesti puhelimet jo nyt soivat ja sähköpostit vilisevät. Olettaisi ainakin kansalaisten aktivoituvan kommentoimaan asiaa. Ihan totta !

Ps.

Valtuusto teki sitten odotetun päätöksen ja myönsi määrärahan katsomon , näyttämön ja sosiaalitilojen kunnostukseen. Äänestystulos 31 -12